India megtagadta az állampolgárságot 4 millió embertől, akik évtizedek óta ott élnek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Mintegy 4 millió ember hiányzik az állampolgárok frissen összeállított listájáról Assam államban. Az északi tartomány muszlim lakossága attól tart, hogy ezek után gyűjtőtáborokba zárják vagy deportálják őket. Az indiai kormány szerint aggodalomra semmi okuk, mindenki megpróbálhatja bizonyítani, hogy jogosult az állampolgárságra, és senkit nem fognak táborokba zárni.

A Brahmaputra a legnagyobb folyó AssambanFotó: BIJU BORO/AFP

Az 1970-es évek elején, amikor Banglades pusztító függetlenségi háborút vívott Pakisztánnal, százezrek menekültek át a szomszédos Indiába. A hindu nacionalisták, élükön a most kormányzó Narendra Modi pártjával, már régóta követelik ezeknek a menekülteknek a kiszűrését. Három évvel ezelőtt azt a módszert találták ki, hogy összeírják, kinek vannak 1971 előtti gyökerei Assam államban. Két év alatt írtak össze egy listát 33 millió emberrel, és aki erről hiányzik, az nem kaphat állampolgárságot.

Bár az intézkedés egyértelműen a muszlim kisebbség ellen irányul, de a Guardian riportja szerint azok is elveszthetik így az állampolgárságukat, akiknek egyszerűen nincsenek papírjaik, talán írni sem tudnak, és esélyük sincs bizonyítani, hol élt a családjuk 50 évvel ezelőtt.

Assam államban már ezrek élnek állampolgárság nélkül, gyűjtőtáborokban. A kormánypárt szerint ez a 4 millió ember, aki most veszíti el a jogait, nem kerül táborba. Valószínűleg ettől tartanak a szomszédos indiai tagállamok is, amelyek megerősítették a határvédelmüket menekülthullámtól tartva.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.