India megtagadta az állampolgárságot 4 millió embertől, akik évtizedek óta ott élnek

külföld
2018 július 30., 10:45
comments 91

Mintegy 4 millió ember hiányzik az állampolgárok frissen összeállított listájáról Assam államban. Az északi tartomány muszlim lakossága attól tart, hogy ezek után gyűjtőtáborokba zárják vagy deportálják őket. Az indiai kormány szerint aggodalomra semmi okuk, mindenki megpróbálhatja bizonyítani, hogy jogosult az állampolgárságra, és senkit nem fognak táborokba zárni.

A Brahmaputra a legnagyobb folyó Assamban
photo_camera A Brahmaputra a legnagyobb folyó Assamban Fotó: BIJU BORO/AFP

Az 1970-es évek elején, amikor Banglades pusztító függetlenségi háborút vívott Pakisztánnal, százezrek menekültek át a szomszédos Indiába. A hindu nacionalisták, élükön a most kormányzó Narendra Modi pártjával, már régóta követelik ezeknek a menekülteknek a kiszűrését. Három évvel ezelőtt azt a módszert találták ki, hogy összeírják, kinek vannak 1971 előtti gyökerei Assam államban. Két év alatt írtak össze egy listát 33 millió emberrel, és aki erről hiányzik, az nem kaphat állampolgárságot.

Bár az intézkedés egyértelműen a muszlim kisebbség ellen irányul, de a Guardian riportja szerint azok is elveszthetik így az állampolgárságukat, akiknek egyszerűen nincsenek papírjaik, talán írni sem tudnak, és esélyük sincs bizonyítani, hol élt a családjuk 50 évvel ezelőtt.

Assam államban már ezrek élnek állampolgárság nélkül, gyűjtőtáborokban. A kormánypárt szerint ez a 4 millió ember, aki most veszíti el a jogait, nem kerül táborba. Valószínűleg ettől tartanak a szomszédos indiai tagállamok is, amelyek megerősítették a határvédelmüket menekülthullámtól tartva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.