Péntek éjfélig hőségriasztást adott ki a tisztifőorvos

Levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága arról, hogy másodfokú hőségriadó lépett életbe az egész ország területén, méghozzá egészen péntek éjfélig. 

Fotó: PHILIPPE HUGUEN/AFP

A tiszti főorvos három típusú riasztást adhat ki, közülük a második fokozat akkor érvényes, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. 

A másodfokú riasztás, írja az MTI, olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A kormányhivatalok ilyenkor kötelesek felkészíteni és tájékoztatni a közintézményeket, valamint a lakosságot a rendkívüli helyzetről.

Az Emmi a közleményben arra figyelmeztet, hogy a hőség az egészséges szervezeteket is megterheli, de különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, az idősek és a szív- valamint érrendszeri betegek, ezért mindenkinek rendszeres folyadékbevitelt, minél kevesebb kávé- és alkoholfogyasztást ajánlanak. 

Óvatosan a hirtelen csobbanásokkal, mindenki kenje be magát, aki napra megy, az autósok pedig különösen figyeljenek oda, mert a nagy melegben csökken a koncentrációs képesség is. 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint is az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.