Az olasz parti őrség utasított egy olasz hajót, hogy vigye vissza Líbiába a tengerből kimentett menedékkérőket

Egy olasz hajó megmentett 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa - írta a La Repubblica című olasznapilap kedden.

Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a migránsok felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait.

A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak - hangsúlyozta a lap. "A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja" - tette hozzá a La Repubblica.

A Liberi e Uguali olasz baloldali pártot képviselő Nicola Fratoianni magyarázatot követelt az olasz kormánytól. "A nemzetközi jog előírja, hogy a tengeren megmentett embereket biztonságos kikötőbe kell szállítani" - szögezte le Fratoianni, aki jelenleg egy spanyol civil szervezet hajóján tartózkodik. "A líbiai kikötők az olasz kormány ferdítései ellenére nem tekinthetőek biztonságosnak" - mutatott rá. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.