Bob Woodward könyvet írt Trumpról

Hétfőn jelentették be, hogy Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírója könyvet írt Donald Trump amerikai elnökről. A Fear: Trump in the White House (Félelem: Trump a Fehér Házban) című kötet szeptember 11-én, az USA elleni nagy terrortámadások 17. évfordulóján jelenik majd meg.

Bob Woodward a világ talán leghíresebb újságírója. Carl Bernsteinnel közösen ő göngyölítette fel a Watergate-botrányt, ami Richard Nixon amerikai elnök bukásához vezetett. A nyomozást feldolgozó Az elnök emberei című filmben Robert Redford alakította Woodwardot.

Woodward azóta is aktív, számos könyve jelent meg magyarul is, például az iraki háború megindítását feldolgozó A támadás terve, a terrortámadás utáni amerikai politikát bemutató Bush háborúja, vagy éppen a 2008-as gazdasági válság idején központi figurává váló Alan Greenspan FED-elnökről szóló A gazdaság karmestere.

Bob Woodward itt éppen Donald Trumpra vár, 2017 január 3-án.Fotó: DON EMMERT/AFP

Woodward mostani könyvét szinte titokban készítette, eddig semmilyen nyilvános hír sem jelent meg arról, hogy könyvet ír Trumpról. Az elmúlt másfél évben sok száz órányi interjút készített a Fehér Házban dolgozó vezetőkkel, az amerikai hadsereg parancsnokaival, és más nagyon befolyásos emberekkel, továbbá több ezer oldal dokumentumot dolgozott fel a könyvhöz. 

Előfordult, hogy a 75 éves Woodward bejelentés nélkül tűnt késő este fel a befolyásos emberek lakása előtt, hogy így vegye rá őket nyilatkozatokra. Woodward azt mondta, hogy a könyv készítése közben úgy érezte, mintha újjászületett volna.

A könyv kiadója szerint sohasem írtak még hivatalban lévő elnök működéséről ennyire pontos könyvet. A kötet elsősorban Trump külpolitikai és katonai döntéseit mutatja be, kiderül belőle, hogyan és milyen impulzusok hatására születtek a világot meghatározó döntések a Fehér Házban az elmúlt másfél évben.

A könyv címében a "félelem" szó valószínűleg egy utalás Woodward egy Trumppal készített 2016-os interjújára. Akkor megkérdezte, hogy Trump egyetért-e Obamával azzal, hogy az igazi hatalom az, amikor erőszak nélkül tudja valaki átvinni az akaratát. Trump erre azt mondta, hogy persze, ez fontos, de szerinte az igazi hatalom kulcsa a félelem. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.