Már öt halálos áldozata van a nyugat-nílusi vírusnak Szerbiában

Idén már több mint 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten bele is haltak a fertőzésbe, közölte az MTI a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentésére hivatkozva. Öt évvel ezelőtt, 2013-ban volt utoljára súlyos járvány az országban, akkor 32 halálos áldozatot szedett a vírus. A beszámoló szerint országszerte regisztráltak megbetegedéseket: Belgrádban, Dél-Bánátban, Dél-Bácskában, Nyugat-Bácskában, a Duna-menti körzetben, Észak-Bánátban, Közép-Bánátban és a Szerémségben. A fertőzöttek 22 és 84 év közöttiek. 

A szúnyogcsípéssel terjedő vírust a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át, az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel és magától gyógyul. Mindössze egy százalékban azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.