Ha nem akarsz azon rettegni, hogy mennyi időt töltesz a Facebookon, a cégnél most kitalálták, hogy nyugtassanak meg

INTERNET
2018 augusztus 01., 12:21

Új eszközök segítenek a Facebookon és Instagramon töltött idő nyomon követésében

- ezzel a címmel hívott össze sajtóbeszélgetést a héten a Facebook, amivel az a mobilos alkalmazásokba augusztus 1-től érkező új beállítási lehetőségeket mutatták be

Tavaly év végétől egyre többet lehetett olvasni arról, hogy az állandó facebookozás nem tesz jót a felhasználók mentális egészségének, ezt a vállalat is elismerte. Ettől függetlenül, de nagyjából egy időben zajlik még legalább két másik balhé is a Facebook körül:

Ezek a botrányok azért is érdekesek, mert a nyomukban egyre többen sürgetik az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is, hogy az állam szabályozza a közösségi oldal működését. A külső, törvényi beavatkozást a cég nyilván el akarja kerülni, és próbál önszabályozó irányba mozdulni, több-kevesebb sikerrel.

Mi értünk hozzá a legjobban, közelről látjuk, hogy mi a probléma, ezért megoldjuk magunktól, és inkább ne szabályozzák törvényben, hogy mit kell csinálnunk a politikai befolyás, a személyes adatok védelme vagy a felhasználók mentális egészségének ügyében

- gondolkozhatnak a Facebooknál.

A most bejelentett új funkciók is ebbe a stratégiába illeszkednek, és miközben biztos lesznek pozitív eredményei, azért azt is megmutatják, hogy a Facebook önszabályozási próbálkozásainak van egy felső határa.

Most arról van szó, hogy a Facebook és az Instagram mobilos / tabletes alkalmazásba bekerül egy új funkció, amit a "Beállítások" menüpont alatt a "Tevékenységed" gomb alatt lehet elérni.

photo_camera Felül a Facebook mobilos app felülete, alul az Instagrammé

Itt három dolgot lehet csinálni:

  • Megnézni, hogy az előző héten naponta hány percet használtad az alkalmazást.
  • Beállítani egy időzítőt, hogy szóljon, ha naponta bizonyos időnél többet nyomogatod a Facebookot vagy az Instát.
  • Fix időre letiltani a facebookos / instás értesítéseket a telefonodon.

Ez ránézésre nem néz ki rosszul, sőt pozitív, hogy a Facebook legalább igyekszik valamit csinálni az ügyben, de ha közelebbről megnézi a dolgot az ember, akkor kiderül, hogy az itt bevezetett megoldás csalóka.

Eleve csak az alkalmazásban töltött időt méri a Facebook, ebbe nem számít bele, amit mondjuk napközben, a munkahelyi gépen, vagy otthon a saját számítógépén nyomkod az ember böngészőn keresztül. Nálam például ez a kettő a hangsúlyos, tehát ha ránézek a telefonomra, és azt látom, hogy a múlt héten átlagosan csak napi 15 percet Facebookoztam, azt is gondolhatnám, hogy minden rendben, nem is töltök olyan sok időt a közösségi oldalon, pedig a valóság ennek a sokszorosa. Ráadásul minden eszközt külön számol a rendszer, tehát ha valaki napközben a telefonján este meg a tabletjén Facebookozik, az összesítve sehol nem jelenik meg.

Ez így arra jó, hogy a nagyon, akár károsan sokat Facebookozó emberek egy részét, akik különböző eszközökön, vagy böngészőn keresztül használják a közösségi oldalt, megnyugtassa, hogy nem is pazarolnak el annyit időt. Persze aki mindig csak a telefonján használja a siteot, annak kifejezetten hasznos lehet ez a kimutatás is.

Ugyanez az ellentmondás van a figyelmeztetési funkcióval, aki csak egy eszközön, telefonon vagy tableten használja a Facebookot, annak hasznos, aki nem, annak nem.

Mivel az Instagram valójában csak telefonon keresztül élvezhető, ott mindkét funkció jelentős előrelépés.

A harmadik lehetőség, az értesítések letiltásáról egy picit redundáns, a telefon beállításai között eleve teljesen le lehet korlátozni, hogy a Facebook és az Instagram küldhet-e értesítéseket, és ott időkeretet sem kell megadni, de nyilván ártani senkinek sem fog ez az opció.

A tervek szerint az új funkciókat a következő hetekben a világ valamennyi országában elérhetővé teszi a Facebook.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.