A Facebook elismeri, hogy árthat a felhasználók mentális egészségének

INTERNET
2017 december 15., 22:18
comments 129

Miután egyre többen, még egykori Facebook-vezérek is azzal kritizálták a Facebookot, hogy egyre több dolog miatt ártalmas a társadalomra, a világ legnagyobb közösségi oldala elismerte, hogy a közösségi média árthat a felhasználók mentális egészségének.

A Facebook kutatói egy friss blogposztban – amiben olyan új eszközöket jelentettek be, amivel reményeik szerint enyhítik majd a Facebook néhány negatív élményét – beismerték:

Több tanulmány is arra jutott, hogy a közösségi média használata, az „információk passzív fogyasztása” ahhoz vezethet, hogy az emberek „rosszabbul érezzék magukat”.

Az egyik tanulmány, amit a UC San Diego és a Yale készített, arra jutott, hogy azok, akik kb. négyszer annyi linkre kattintottak rá, mint egy átlagos felhasználó, illetve azok, akik az átlaghoz képest kétszer annyi posztot lájkoltak, a felmérésben az átlagnál rosszabbul érezték magukat.

De amellett is érvelnek, hogy erre a megoldás az lehet, ha az emberek többet használják a Facebookot, többször interakcióba lépve a többi felhasználóval.

photo_camera Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency

Nemrég Chamath Palihapitiya, aki 2011-ig volt a cég egyik részlegének vezetője, és novemberben az Axios által rendezett konferencián tartott előadást tapasztalatairól, ami aztán oda vezetett, hogy elhagyja a vállalatot, azt mondta: „A rövid lejáratú, dopamin vezérelte érzelmi visszacsatolások, amit csináltunk, szétveri társadalmunk működését. Nincs diskurzus, nincs kooperáció csak megtévesztés, bizalmatlanság. (...) Nem az orosz politikai kampány a lényeg... ez egy globális probléma... erodálja a társadalmi együttműködés alapjait, amely alapján az emberek egymással viselkednek.” Azt is mondta a Facebookról, hogy:

„Nem tudom kontrollálni. Csak magamat tudom kontrollálni, szóval nem használom azt a szart. A gyerekeimet tudom kontrollálni, szóval ők sem használják azt a szart.”

Sean Parker Facebook-alapító pedig azt mondta a Facebookról: „A Jóisten tudja, mit tesz a gyerekeink agyával.”

A céget ért sok támadás miatt ősszel Mark Zuckerberg, a Facebook CEO-ja bocsánatot kért, amiért a Facebookot az emberek megosztására használják. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.