Volt Facebook-vezető a Facebookról: Egy dolgot tehetsz, nem használod azt a szart!

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Facebook újabb, egykori vezetője fogalmazott meg éles kritikát a közösségi médiaoldal ellen. Chamath Palihapitiya 2011-ig volt a cég egyik részlegének vezetője, és novemberben az Axios által rendezett konferencián tartott előadást tapasztalatairól, ami aztán oda vezetett, hogy elhagyja a vállalatot.

„A rövid lejáratú, dopamin vezérelte érzelmi visszacsatolások, amit csináltunk, szétveri társadalmunk működését. Nincs diskurzus, nincs kooperáció csak megtévesztés, bizalmatlanság. (...) Nem az orosz politikai kampány a lényeg... ez egy globális probléma... erodálja a társadalmi együttműködés alapjait, amely alapján az emberek egymással viselkednek” – fogalmazott Palihapitiya, aki azt is előadta, hogy a Facebooknál megkeresett vagyonával valami „jót akar kezdeni”.

Palihapitiya előadását nem sokkal azután mondta el, hogy a Facebook egyik alapítója, Sean Parker hasonló őszinteséggel és keserűséggel beszélt egykori cégéről.

„Nem tudom kontrollálni [a Facebookot]. Csak magamat tudom kontrollálni, szóval nem használom azt a fost. A gyerekeimet tudom kontrolálni, szóval ők sem használják azt a fost.”

Palihapitiya szerint a felhasználók egyáltalán nem veszik észre, de átprogramozódnak a Facebook hatására. „Ez ugyan nem volt szándékos, de most már döntenetek kell, mennyit vagytok hajlandók feladni az intellektuális függetlenségetekből” -  figyelmeztette közönségét Palihapitiya.

A fejlesztő egy közelmúltbeli esetet hozott fel példaként, amely az indiai Jharkhand államban történt: hét embert lincseltek meg, mert a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp applikáción kereszttül gyerekrablókkal riogatták a felhasználókat.

„Képzeljétek el, hogy mi történik, ha ugyanez nagyobb, tömeges formában történik meg?” – tette fel a kérdést Palihapitiya.

A Facebook egyelőre nem kommentált. (Guardian/Verge)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.