Volt Facebook-vezető a Facebookról: Egy dolgot tehetsz, nem használod azt a szart!

Tbg
TECH
2017 december 12., 06:58
comments 440

A Facebook újabb, egykori vezetője fogalmazott meg éles kritikát a közösségi médiaoldal ellen. Chamath Palihapitiya 2011-ig volt a cég egyik részlegének vezetője, és novemberben az Axios által rendezett konferencián tartott előadást tapasztalatairól, ami aztán oda vezetett, hogy elhagyja a vállalatot.

„A rövid lejáratú, dopamin vezérelte érzelmi visszacsatolások, amit csináltunk, szétveri társadalmunk működését. Nincs diskurzus, nincs kooperáció csak megtévesztés, bizalmatlanság. (...) Nem az orosz politikai kampány a lényeg... ez egy globális probléma... erodálja a társadalmi együttműködés alapjait, amely alapján az emberek egymással viselkednek” – fogalmazott Palihapitiya, aki azt is előadta, hogy a Facebooknál megkeresett vagyonával valami „jót akar kezdeni”.

Palihapitiya előadását nem sokkal azután mondta el, hogy a Facebook egyik alapítója, Sean Parker hasonló őszinteséggel és keserűséggel beszélt egykori cégéről.

link Forrás

„Nem tudom kontrollálni [a Facebookot]. Csak magamat tudom kontrollálni, szóval nem használom azt a fost. A gyerekeimet tudom kontrolálni, szóval ők sem használják azt a fost.”

Palihapitiya szerint a felhasználók egyáltalán nem veszik észre, de átprogramozódnak a Facebook hatására. „Ez ugyan nem volt szándékos, de most már döntenetek kell, mennyit vagytok hajlandók feladni az intellektuális függetlenségetekből” -  figyelmeztette közönségét Palihapitiya.

A fejlesztő egy közelmúltbeli esetet hozott fel példaként, amely az indiai Jharkhand államban történt: hét embert lincseltek meg, mert a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp applikáción kereszttül gyerekrablókkal riogatták a felhasználókat.

„Képzeljétek el, hogy mi történik, ha ugyanez nagyobb, tömeges formában történik meg?” – tette fel a kérdést Palihapitiya.

A Facebook egyelőre nem kommentált. (Guardian/Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.