Jöhet a tetoválások EU-s szabályozása

Fotó: Giorgos Georgiou/NurPhoto

Az Európai Bizottság azon töri a fejét, hogy európai szintű szabályozást vezessenek be a tetoválások ügyében - írja a Politico

Most még nincs olyan EU-s szabályozás, ami meghatározná, hogy milyen anyagokat használhat egy tetováló. Miközben a színezőanyagoknak kozmetikumok vagy textilek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelniük, arra nem vonatkoznak uniós szabályok, hogy a bőrbe milyen festékek juthatnak. 

Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) szerint ennek meg kell változnia a fogyasztók biztonságának érdekében. Ez persze nem lesz egyszerű, a piac széttöredezett, jellemzően kis szereplői vannak. Az európaiak 12 százalékának van már tetoválása.

A Bizottság tavaly felkérte az ECHA-t, hogy végezze el a kutatásokat arról, hogy mennyire biztonságosak a tetoválásokhoz használt anyagok. A 2017 végére elkészült jelentésben az ECHA 500 oldalon át sorolt fel négyezer féle anyagot, aminek korlátozására lenne szükség. A jelentés idén kerül a Bizottság elé, három hónapjuk lesz dönteni arról, hogy bevezetik-e a szabályokat.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.