Orbán most tényleg túl messzire ment, írja egy néppárti vezető

külföld
2018 augusztus 03., 05:58
comments 407

"Európa legnagyobb és legsokszínűbb politikai csoportjaként hiszünk a politikai és kulturális különbségeken átívelő együttműködésben egy erősebb Európáért, és nem rettenünk vissza a kemény vitáktól" - írja a Politico európai kiadásában megjelent jegyzetében Anna Maria Corazza Bilst, az Európai Néppárt (EPP) nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke, Carl Bildt egykori svéd miniszterelnök neje. Szerinte pártja többször is figyelmeztette már a Fideszt, hogy átléphetnek egy vonalon. Szerinte ez most megtörtént,

Orbán Viktor túl messzire ment.

Bildt szerint a Rubicon az a júniusi, Helmut Kohlra emlékező esemény volt, ahol Orbán az "illiberális demokráciának" becézett autokratikus rendszerét nevezte Európa megújítása hajtóerejének. "Ez az eshetőség nagyon is felkavaró. Míg Kohl a Kelet és a Nyugat összehozásával egyesítette Európát, Orbán polarizálja a kontinenst, és szét akarja szakítani" - írta.

Anna Maria Corazza Bildt, az EPP nemi esélyegyenlőségi bizottságának elnökhelyettese, Carl Bildt volt svéd miniszterelnök neje.
photo_camera Anna Maria Corazza Bildt, az EPP nemi esélyegyenlőségi bizottságának elnökhelyettese, Carl Bildt volt svéd miniszterelnök neje. Fotó: Wiktor Dabkowski/Picture-Alliance/AFP

"Ebből elég. Sok európai polgár csodálkozik, hogy vajon mit gondol az EPP. Nem engedhetjük meg magunknak a magyarországi fejlemények eljelentéktelenítését, belső vitáinkat nyilvánossá kell tennünk, és világosan állást kell foglalnunk" - írta. Szerinte Magyarország egyértelműen távolodik az EPP által képviselt értékektől, például azért, mert a menedékkérőket bűnözőként és ellenségként ábrázolják, és börtönnel fenyegetik az őket segítőket. "Az emberi jogok védelmezőinek bebörtönzése és a menedékjog lábbal tiprása ellentmond az EU alkotmányának és alapvető jogainknak" -írja.

Bildt kitér a tudomány és a kultúra képviselői elleni támadásokra, illetve arra is, hogy Orbán folyamatos lejárató kampányt folytat az EU ellen, amit azzal vádol, hogy propagálja a muszlim "inváziót". Azzal pedig, hogy tudatosan gátolja a közös európai fellépést menekültügyben, Orbán szerinte direkt a szélsőjobboldalt támogatja.

Legalább ennyire aggasztja, hogy Orbán szerinte "hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját", illetve az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti. Mint írta, ez is ellentétes az EPP álláspontjával és értékeivel, mert a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.

Bildt jegyzetében az európai baloldalra is kitér, mert szerinte az jogos észrevétel a magyarok részéről, hogy az EU-ban kettős mérce van. "Nehéz lesz fellépnünk az EPP egyik tagja ellen, ha a többi európai párt, például az európai szociáldemokraták nem tesznek lépéseket saját szlovák és román testvérpártjaik ellen" - írta, hozzátéve, hogy ez persze nem mentség az EPP tétlenségére. "Az EPP-nek példát kell mutatnia" - írta. Az Orbán elleni fellépés szerinte régi adóssága az EPP-nek, ami "bátorságot" követel, és biztosan visszatetszést kelt majd a populisták körében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.