Portugália megsült, veszélyben a 48 fokos Európa-rekord

Továbbra is pusztító, az emberi életre bőven veszélyes a hőség Európa jelentős részén. Portugália most a legforróbb, itt pénteken 45 fok körüli hőmérsékleteket mértek, szombaton pedig Beja környékén már 47 fokra számítanak. Helyi meteorológusok szerint nem kizárt, hogy a napokban megdőljön az európai melegrekord, ami jelenleg az 1977-ben  Athénban mért kerek 48 fok.

Portugáliában riadóztatták a mentősöket és többszáz tűzoltó ad extra szolgálatot, annyira nagy az erdő- és bozóttüzek veszélye.

Spanyolországban csak kicsivel jobb a helyzet: az ország 50 tartománya közül 41-re adtak ki hőségriadót amiatt, hogy a meleg elérheti a 44 fokot. Az Ibériai-félszigeten azért ennyire extrém az időjárás, mert egy nagy, forró, szaharai homokot is szállító légtömeg áramlott főléjük észak-Afrikából.

Európa legészakibb felén sem sokkal jobb a helyzet: Svédországban is tart a harminc fok feletti hőhullám és egyre nagyobb az újabb és újabb erdőtüzek veszélye, még a sarkkörön túli területeken is, csakúgy, mint az ország déli és középső részein. Itt a meleg mellett az erős szelek fokozzák a tűzveszélyt.

Nagy-Britanniában várhatóan a jövő hét közepéig tart az arrafelé végképp szokatlan kánikula.

A Vöröskereszt arra kéri az érintett európaiakat, hogy mindenki ellenőrizze, jól vannak-e az idős rokonai és a szomszédai az extrém melegben.

(via Sky)


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.