A brazil Munkáspárt a korrupcióért bebörtönzött volt elnököt, Lula da Silvát választotta elnökjelöltjének

külföld
2018 augusztus 04., 18:21
comments 17

A korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt államfőt indítja elnökjelöltként a brazil Munkáspárt az október 7-re kitűzött elnökválasztáson – erről a baloldali politikai erő szombaton döntött Sao Pauló-i nagygyűlésén.

„Ma, ezen a történelmi napon bejelentjük, hogy Lula a mi jelöltünk a köztársasági elnöki tisztségre. Augusztus 15-én jegyeztetjük be jelöltségét” – írta a Facebook-oldalán Gleisi Hoffmann, a Munkáspárt elnöke.

„Indulni fogok a választáson, mert nem követtem el semmiféle bűncselekményt. Aki vereségemet szeretné látni, az választások útján próbálkozzon ezzel. Börtönbe vethetnek, de nem vehetik el hitemet Brazíliában” – közölte Lula da Silva a börtönből kijuttatott egyik üzenetében, amit felolvastak a tanácskozáson.

A volt elnök jelöltségének jóváhagyása a pártgyűlésen csak a dél-amerikai ország választási törvényei által megkívánt formális aktusnak számít, mivel a Munkáspárt már hónapokkal korábban döntést hozott erről.

De a Munkáspártnak most be is kell jegyeztetnie Lula da Silva jelöltségét az augusztus 15-i határidőig az ország legfelsőbb választási törvényszékén, ami viszont a várakozások szerint el fogja utasítani Lula bejegyzését, tekintettel arra, hogy a brazil törvények szerint nem tölthet be köztisztviselői posztot az, akit bíróságon súlyos bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte el a 12 éves börtönbüntetését, amit korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá.

Lula a börtönbüntetésének az elkezdése előtt.
photo_camera Lula a börtönbüntetésének az elkezdése előtt. Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL/AFP

Egy júniusi közvélemény-kutatás szerint Lula da Silva az október 7-re kitűzött elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, bár – mivel a bíróság elítélte – nem jelöltetheti magát a szavazáson. De az ország legfelsőbb választási törvényszéke kivételt tehet ez alól, viszont a döntésére augusztusig várni kell. A közvélemény-kutatások szerint a második legesélyesebb jelölt a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro, a harmadik helyen pedig Marina Silvát, Lula korábbi élettársát, kormányának volt környezetvédelmi miniszterét látják.

A nap folyamán Marina Silvát nevezte meg pártja, a Fenntarthatóság Hálózata (Rede Sustentabilidade) elnökjelöltjének. A 60 éves fekete politikusnő 2008-ban hagyta ott Lula da Silva kormányát környezetvédelmi kérdésekben felmerült nézeteltérések miatt. A 2018-as voksolás egyik esélyesének számít, miután a 2010-es és 2014-es választások alkalmával is jelöltette magát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.