Izrael elfogott egy svéd blokádtörő hajót a Gázai övezet partjainál

2018 augusztus 4., szombat 16:43
341

Újabb blokádtörő hajót fogott el Izrael a Gázai övezet partjainál, egy héten belül ez már a második kísérlet volt a blokád kijátszására – közölte az izraeli hadsereg.

A hadsereg az éjszaka folyamán a nemzetközi joggal összhangban feltartóztatta a svéd zászló alatt hajózó, Szabadságot Gázának nevű vízi járművet, és 12 utasával együtt az asdódi kikötőbe terelte. Az utasokat a rendőrségre szállították kihallgatásra.

A hajó Stockholmból indult útnak május 15-én, hogy áttörjön a Gázai övezetet több mint egy évtizede körülvevő izraeli blokádon. A 21 méter hosszú vitorlás egészségügyi szállítmányt vitt volna a gázai kórházakba, a hajó pedig ajándék lett volna a palesztin halászoknak. A fedélzetén spanyol, norvég, kanadai, svéd és brit állampolgárok is utaztak.

Az előző vasárnap a norvég zászló alatt hajózó Visszatérés próbálta meg kijátszani az izraeli blokádot 22 emberrel a fedélzetén, sikertelenül. A flottilla harmadik tagja, a Palesztina nevű vitorlás egyelőre még nem ért a gázai partok közelébe.

Izraeli hadihajó (fent) járőrözik, miközben halászhajók tüntető palesztin aktivistákat visznek Gáza partjainál 2018. május 29-én. Fotó: THOMAS COEX/AFP

Az ENSZ szerint az övezet kb. 2 milliós lakosságának 80 százaléka szorul segélyekre. A területen gyakoriak az áramkimaradások, és mindennapos a nélkülözés. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt