Chile is kitiltja a műanyag szatyrokat a boltokból

környezetvédelem
2018 augusztus 05., 12:47
comments 57
Hogy fognak hiányozni!
photo_camera Hogy fognak hiányozni! Fotó: CLAUDIO REYES/AFP

A dél-amerikai országok közül elsőként Chile tiltotta be a műanyag bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket. 

A jogszabály fél év türelmi időt ad az alkalmazkodásra a nagy szupermarketláncoknak és két évet a kisboltoknak. Az a boltos, aki a határidő után is osztogat műanyagszatyrot, 350 dolláros bírsággal számolhat. A türelmi idő alatt a boltok vásárlónként legfeljebb két zacskót adhatnak az áru hazaviteléhez. A törvény csak a romlandó élelmiszerek becsomagolására engedélyezi a műanyagzacskó használatát - írja az MTI.

A chileiek évente 3,4 milliárd műanyagszatyrot használnak el, ennek 90 százaléka a szemétbe kerül, jó része pedig tovább a tengerbe. 

Elveszik a sirályok játékát:(
photo_camera Elveszik a sirályok játékát:( Fotó: CLAUDIO REYES/AFP

Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint Peru és Chile hosszú tengerpartja mentén 2 millió négyzetkilométeren, vagyis egy Mexikó-nagyságú összterületen lebegnek hulladékszigetek a víz felszínén és mélyén. A miniszter szerint nemcsak a mennyiség a probléma, hanem az időtartam is, mivel a műanyagzacskók lebomlási ideje akár 400 év is lehet.

Chile 17,5 milliós lakosságának mindössze 4 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, így az eldobható műanyagzacskók betiltása igazi kulturális forradalomnak számít - írja az AFP.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.