Tusnádfürdői támadás: „A medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a bal mellkasából”

Újabb medvetámadás történt vasárnap reggel a székelyföldi Tusnádfürdőn, két ember kórházba került, egyikük műtéti beavatkozásra szorul.

A szekelyhon.ro portál közlése szerint egy medve megtámadta a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat 28 éves tagját, aki a vasútállomás irányába haladt, illetve az áldozat segítségére siető 27 éves férfit. A két fiatalt a mentőszolgálat a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállította. Az ügyeletes sebészorvos szerint 

a barátján segíteni próbáló férfinak mély sebei vannak, műteni kell: a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a bal mellkasából. 

A másik áldozatnak a vállán és a fülén vannak sérülései, őt a fertőző részlegre utalták. 

Medve a tusványosi tábor mellettFotó: botost/444.hu

A Hargita megyei csendőrség vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: vasárnap reggel a 112-es segélyhívószámon jelezték, hogy két medvebocs az állomás melletti szeméttárolóba szorult, de mire a csendőrök kiértek, egy helyi lakos már kiengedte a bocsokat, azok anyjukkal együtt visszatértek az erdőbe. A csendőrparancsnok szerint nem kizárt, hogy a bocsok miatt ideges anyamedve támadott a két férfira. 

Az újabb tusnádfürdői medvetámadásról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is beszámolt közösségi oldalán. Szerinte ez az eset is a bukaresti kormány tehetetlenségét és nemtörődömségét mutatja, hiszen kizárólag a környezetvédelmi minisztérium hozhatna ilyen esetben azonnali beavatkozási döntést a veszélyes vadállat eltávolításáról. 

Felidézte: idén már négy embert támadott meg a medve a székelyföldi fürdővárosban, néhány napja pedig Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványának tusnádfürdői gyermekotthonába is betört egy medve: 

leszakított egy ajtót, és fagylaltot és zöldséget evett egy hűtőládából. 

A lakosok petíciót intéztek a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben azt írták: veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin, ahová legalább húsz medve jár be rendszeresen - írja az MTI.

A tusványosi tábor mellett a 444 tudósítói is találkoztak a medvével:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.