A Pentagon megtiltja a katonáknak a fitneszappok használatát

2018 augusztus 6., hétfő 16:53
105

Az AP alapján a Business Insider ír arról, hogy egy friss rendelet megtiltja az amerikai katonáknak és egyéb külföldön szolgáló védelmi egységeknek, hogy bármilyen fitneszapplikációt vagy olyan GPS-alapú alkalmazást használjanak, amely alapján földrajzi helyzetük és mozgásuk azonosíthatóvá válik. 

Helmand tartomány hőtérképén kivehető az amerikai támaszpont pontos lokációja Fotó: Strava Heat Map

A memo szerint az ilyen applikációk által keletkező információk nyilvánossága, vagy akár közösségi médiában való terjedése kockázatokat eredményezhet egyes katonai akciók esetében. A jelentés annyi könnyítést tartalmaz, hogy a parancsnokokra bízza, adott bevetés esetében engedélyezik-e bizonyos alkalmazás használatát, függően attól, hogy az milyen kockázatokkal járhat. 

Januárban a 444-en is írtunk arról, hogy a Strava-fitneszapp által nyilvánosságra hozott hőtérképek alapján több brit és amerikai támaszpont is beazonosíthatóvá vált  az afganisztáni Helmand tartományban, és a Falkland-szigeteken.

A Strava akkor több mint 3 trillió GPS-adat alapján készített vizualizációt a felhasználóiról világszerte, és mivel a konfliktuszónában csak az ott állomásozó nyugati támaszpontokon használnak ilyen alkalmazásokat, láthatóvá vált, épp merre kocognak vagy gyakorlatoznak az applikációt használó brit és amerikai katonák.

A kockázatokra akkor a  United Conflict Analysts nemzetközi konfliktuselemző think-tank-et vezető Nathan Rusher hívta fel a figyelmet, a Pentagon most lépett. (Business Insider via AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt