2. helyen állt a magyar versenyző, de rálépett egy lekörözött gyalogló vizes palackjára, és lesérült

baleset
2018 augusztus 07., 18:17

A gyalogló Venyercsán Bence 12. lett 50 kilométeres gyaloglásban a berlini atlétikai Európa-bajnokságon, Helebrandt Máté sérülés miatt feladta a versenyt.

A leghosszabb távú viadal indulói 8:30-kor indultak útnak a belvárosi Breitscheidplatzon, a Vilmos császár emléktemplom szomszédságában kialakított szurkolói zónától, ahol a cél is volt. Ekkor még kellemesnek mondható, 25 fokos időben vágtak neki az 50 km-nek, de 1,5 óra múlva már 30 fok fölött járt a hőmérséklet.

A tavalyi vébén meglepetésre hatodik Helebrandt a rajttól csatlakozott a többiektől egyre jobban ellépő élmezőnyhöz, amiben a világ- és olimpiai bajnok szlovák Matej Toth diktálta a tempót. A nyíregyházi gyalogló 10, 15 és 24 km-nél is együtt haladt a legjobbakkal, amikor egy fatális baleset történt: egy frissítő állomásnál az egyik lekörözött versenyző eldobott egy vizes palackot, amire Helebrandt rálépett, elesett, és kifordult a bokája.

Még megpróbálta folytatni a versenyt, még megtett 4 km-t, de a fájdalmai miatt fel kellett adnia. A bokája felduzzadt, így egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy eltört-e.

„Agyrém! Felrobbanok!”

– kommentálta az esetet Spiriev Attila sportigazgató, aki szerint Helebrandt kirobbanó formában volt, remekül mozgott, és érmes is lehetett volna.

A 36 fős mezőny másik magyarja, Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba 3:58:25 órás új utánpótlás (23 év alatti) országos csúccsal.

A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok Matej Tothot, akinek az Eb-arany továbbra is hiányzik gyűjteményéből.

A nőknél 19-en indultak, köztük Torma Anett, akit kizártak. A magyar, de spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett. (MTI/NSO)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.