2. helyen állt a magyar versenyző, de rálépett egy lekörözött gyalogló vizes palackjára, és lesérült

2018 augusztus 7., kedd 18:17
68

A gyalogló Venyercsán Bence 12. lett 50 kilométeres gyaloglásban a berlini atlétikai Európa-bajnokságon, Helebrandt Máté sérülés miatt feladta a versenyt.

A leghosszabb távú viadal indulói 8:30-kor indultak útnak a belvárosi Breitscheidplatzon, a Vilmos császár emléktemplom szomszédságában kialakított szurkolói zónától, ahol a cél is volt. Ekkor még kellemesnek mondható, 25 fokos időben vágtak neki az 50 km-nek, de 1,5 óra múlva már 30 fok fölött járt a hőmérséklet.

A tavalyi vébén meglepetésre hatodik Helebrandt a rajttól csatlakozott a többiektől egyre jobban ellépő élmezőnyhöz, amiben a világ- és olimpiai bajnok szlovák Matej Toth diktálta a tempót. A nyíregyházi gyalogló 10, 15 és 24 km-nél is együtt haladt a legjobbakkal, amikor egy fatális baleset történt: egy frissítő állomásnál az egyik lekörözött versenyző eldobott egy vizes palackot, amire Helebrandt rálépett, elesett, és kifordult a bokája.

Még megpróbálta folytatni a versenyt, még megtett 4 km-t, de a fájdalmai miatt fel kellett adnia. A bokája felduzzadt, így egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy eltört-e.

„Agyrém! Felrobbanok!”

– kommentálta az esetet Spiriev Attila sportigazgató, aki szerint Helebrandt kirobbanó formában volt, remekül mozgott, és érmes is lehetett volna.

A 36 fős mezőny másik magyarja, Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba 3:58:25 órás új utánpótlás (23 év alatti) országos csúccsal.

A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok Matej Tothot, akinek az Eb-arany továbbra is hiányzik gyűjteményéből.

A nőknél 19-en indultak, köztük Torma Anett, akit kizártak. A magyar, de spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett. (MTI/NSO)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt