Akkora a hőség, hogy Svájcban katonai helikopterrel visznek vizet a hegyekben legelésző teheneknek

külföld
2018 augusztus 07., 14:42
comments 77

A szárazság és a hőség miatt Svájcban katonai helikopterekkel szállítanak vizet az alpesi lejtőkön legelő szarvasmarháknak.

A hadsereg Super Puma márkájú helikopterei kedden kezdték meg az ivóvíz felvitelét a hegyekbe műanyag konténerekben.

Egy külön erre a célra szolgáló segélyvonalon gazdák tucatjai kértek segítséget a hegyoldalakon legelő teheneik itatásához.

Tehén és nárciszok Wallis kanton 2016-ban.
photo_camera Tehén és nárciszok Wallis kanton 2016-ban. Fotó: Jean-Philippe Delobelle/Biosphoto

Csak a nyugat-svájci Vaud kantonban nyaranta 40 ezer szarvasmarha legel a magashegyi legelőkön, és egyedenként napi 150 liter ivóvízre is szükségük lehet.

Helyi gazdák elmondták, hogy már korábban is előfordult, hogy helikopterekkel kellett vizet vinni a hegyekre, de ilyen nagy mennyiségben még nem.

A helyzet aggasztó, mert Svájcot 1921 óta nem látott aszály sújtja. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.