Így tört ki morális pánik egy félrevezető facebookos fotó miatt, ami a teleszemelt Szabadság hídon készült

ÉLET
2018 augusztus 07., 11:26
comments 501

Kormánymédia, nettó nácik, liberális facebookozók, zöld netezők, frusztrált baloldaliak, kárörvendő kormánypártiak, szigorúan politikamentesek és átlagos tumbresek: a magyar hivatásos és közösségi média szinte összes frakciója habzó szájjal oszt, kommentál és kommentel egy Szabadság-hídon készült fotót tegnap óta. Ezt:

link Forrás

A fotó tényleg kemény, a tények a kommentelők és megosztók 98 százalékát természetesen nem akadályozták a véleményalkotásban, így hamar kialakultak a  nagy iskolák.

1.) Kultúrharcosok

Ők az egész Szabihíd-projektet, vagyis azt, hogy a Valyo (Város és Folyó) csoport néhány nyári hétvégre megszerezte a hidat, hogy azt erre az időre gyalogoshíddá alakítsák, rajta mindenféle programokkal, eleve ellenségesen fogadták. Pusztán amiatt, mert - eszerint a frakció szerint - egy hidat az autóforgalom elől lezárva átadni azoknak a városlakóknak, akik szívesen üldögélnek, dumálnak, iszogatnak és nézelődnek a Duna fölött, már önmagában is gyűlöletes komcsi/balos/hippi/tömeggyilkos/biciklista/ellenzéki/nemzetellenes tempó.

Ez a frakció  - nem reprezentatív felmérésem szerint - hála istennek messze a legkisebb volt az összes közül, cserébe ők írták a legszórakoztatóbb kommenteket. Olyanokat, hogy

"Bp voros varos mar Horthy koraban igenytelen Kun Bela imado liberal bolsevista tomeg volt...azota csak romlott a szinvonal. Romanok akadaly nelkul rabolta Bp hazait vegig na ennyi jutotz eszembe eme igenyzelen tomegrol. Ezek nem valtoznak."

De talán még jobb volt az az elképzelés, hogy ahogyan a Föld igazából nem gömbölyű, hanem lapos, úgy a Szabadság-híd sem egy két partot összekötő egyenes építmény, hanem U alakú, így csak pestiek használják:

"Voros Pest nem valtozott 1919 tanacskoztarsassag ota ugyan olyan igenytelen lumpen prolik maradtak. ...Ezek a kepek tokeletesen abrazolja...tisztelet Budanak es egyes polgari embereknek akik kenytelen egyutt elni Bel Pesti liberal bolsevista tomegekkel. Budai ember igenyesebb..hogy is mondjam polgari reteg ...ott nem divik prolisag"

Ez a frakció egyszerre hibáztatta a szervezőket és a közönséget. A kultúrharcosokat szerintem 98 százalékban az tüzelte fel, hogy a hídon jógáztak is, a jóga ugyanis a csecsemőevésnél is jobban felháborítja ezeket az embereket. 

2.) A Facebookos Helyszínelők

"Bárhogy is nagyítom a képet, egyetlen szemetest / kukát nem látok."

A morálisan felháborodó netezők egyik legklasszikusabb csoportja azoké, akik fognak egy eseményről készült olyan képet, amin a vizsgált téma garantáltan nem látszik rendesen, majd annak tüzetes vizsgálata és nagyítgatása után megfellebbezhetetlen ítéletet hoznak. Fotelnyomozóink ebben az esetben azt állapították meg, hogy a hídon nem volt egyetlen kuka sem. Ez az elég népes frakció ezért logikus módon a szervezőket hibáztatta a mocsokért.

3.) A Tökéletes Szülők

Szinte bármi a téma, a magyar kommentelők 40-70 százalékából kijön a Tökéletes Szülő/Pedagógus. Bár az ő gyekekük lenne mindenki, nem ez menne ebben az országban! Ők most is elképesztő dörgedelmeket eresztettek el a mai neveletlen városlakókról/fiatalokról. Az kissé elgondolkodtató volt, hogy egy országba, ahol ennyi a Tökéletes Szülő és Messi-szintű Pedagógus, honnan az istenből importálták a neveletlen fiatalokat. Ez a frakció természetesen a közönséget hibáztatta, mármint persze a Nem Tökéletes Szülők után.

4.) A Miért Nem Végezték A Dolgukat A Szemetesek-akciócsoport

Nem kevés netező szerint minden világvárosban vannak tömegrendezvények, amik után - ellentéteben Budapesttel - képesek összeszedni a szemetet. Bezzeg nálunk! Ez a csoport tehát az FKF Zrt.-t hibáztatta.

5.) Az Összeomlók

Ők azok, akik már nem is okoltak senkit, csak kikészültek, megsemmisültek, meg sem lepődtek és már nem is legyintettek. Ők pár szomorú szóval eltemették a szeméttel eldugított Dunát, a mocsokba belefulladt várost és az azt megtöltő, a Tömegsír felé táncoló embertömeget.

6.) A Bezzeg Ozorá-zók

Az ismert hippifesztiválon bezzeg össze tudtuk szedni a szemetet - vágták a nem ozorás hippik képébe ennek a furcsa frakcióharcnak a résztvevői.

7.) A Miért Nem Figyelmeztették A Szervezők Az Embereket, Hogy Mindenki Vigye Haza A Saját Szemetét?-ezők

Ők "egyes, leülhet" stílusban oktatták ki arról a Valyót, hogyan kell tömegrendezvényt szervezni.

8.) A Nemzetkarakterológusok és Magyar Önostorozók

Ők ebben az eseményben is a tipikus nemzeti viselkedésmódok összecsapását látták. Igen sokan hozták fel példának, hogy bezzeg a japán fociszurkolók összeszedték a szemetüket a foci világbajnokságon. És még többen ostorozták a tipikusan magyar szemetelős tempót vs. a tiszta nyugat-euópaiak. Egy olyan eseményről szólva, amin egészen nyilvánvalóan teljesen vegyes nemzetközi közönség vett részt.

A nyolc főbb véleményfrakció képviselői két dologban azért megegyeztek: 

  1. a tényektől akkor sem hagyták zavartatni magukat, amikor olyanok szálltak vitába velük, akik jelen voltak a hídon vasárnap este, így legalább a valóság egy részével tisztában voltak.
  2. nagyjából mindannyian alapnak vették, hogy szegény nemhippi városlakókat a fenti fotón látható látvány fogadta másnap reggel munkába menet.

Az ügyben megkerestem a Valyót. A valóság mindehhez képest ezek után a következőképpen fest:

  • Nem igaz, hogy a hídon ne lettek volna kukák. A kérdéses estén 40-50 közötti számú szemetest raktak ki: 12-12 szelektív kukát a két hídfőhöz, nagyjából 20 szemetest pedig egyenlő távolságokban elhelyezve végig a hídon. Az a fotelhelyszínelők pechje, hogy a legnépszerűbb megosztott fotón ezek közül csak egy látszott, az is alig.
  • Az FKF végig ürítette a kukákat és minden nap letakarította a hidat. A népszerű fotó azért volt eléggé félrevezető, mert egy olyan kora hajnali pillanatban készült, amikor még éppen nem kezdődött meg a takarítás. Utána nem sokkal az összes szemetet összeszedték a szakemberek.
  • Emiatt nem volt olyan, hogy a munkába induló városlakók szeméthegyekbe ütköztek volna.
  • A szervezők annyira figyelmeztettek mindenkit, hogy a Szabihíd-sorozat kezdete óta ott szerepel az oldalukon a figyelmeztetés, miszerint " Ne hagyj szemetet a hídon vagy a Dunában."

A szervezők egyébként nem akarták eltolni a felelősség rájuk eső részét. A VALYO-s Péter Benjamin a 444-nek azt mondta:

"Hibás nincs nagyon az ügyben, természetesen a Szabihíd Projekt a mi nevünkön fut, így mi vagyunk a felelősek a hídon történtekért. Aznap volt egy event, ami nem a mi szervezésünkben valósult meg, nem mi koordináltuk és meg sem kérdeztek minket. Ettől függetlenül a mi felelősségünk, hogy beengedtük őket és a helyszínen nem figyelmeztettük őket a szemétszedésre. Ha mindenképp okolni kell valakit az maga a szemetelő és mi, mint koordinátorok."

(A dolog megértéséhez érdemes tudni, hogy nem maga a VALYO szervezi a hídon történő összes megmozdulást, ők inkább a keretet biztosítják, hogy utána bárki bejelentkezhessen egyedi programokkal.)

Péter szerint a szemetelés nem volt jellemző az egész hídfoglalásra:

"Az első 3 héten semmilyen probléma nem volt a szemétmennyiséggel, a hídon napközben is történt takarítás, illetve minden hajnalban."

De azt ő sem tagadta, hogy ez a vasárnapi buli rosszabbul is elsülhetett volna:

"A szerencsének köszönhető, hogy azon a hajnalon nem volt nagy szél, tehát mindenki megnyugtatására szóljon, hogy ez a szemétmennyiség nem a Dunában landolt, hanem az FKF kukáiban."

Nagyjából ez volt a csípőből kommentelésnél mindig unalmasabb valóság. Vagyis a Szabadság-híd teleszemetelése tényleg megtörtént, az eset nem is tanulságok nélküli, de igazából nem történt semmi olyan, ami ekkora morális pánikolásra adna okot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.