Így tört ki morális pánik egy félrevezető facebookos fotó miatt, ami a teleszemelt Szabadság hídon készült

Kormánymédia, nettó nácik, liberális facebookozók, zöld netezők, frusztrált baloldaliak, kárörvendő kormánypártiak, szigorúan politikamentesek és átlagos tumbresek: a magyar hivatásos és közösségi média szinte összes frakciója habzó szájjal oszt, kommentál és kommentel egy Szabadság-hídon készült fotót tegnap óta. Ezt:

A fotó tényleg kemény, a tények a kommentelők és megosztók 98 százalékát természetesen nem akadályozták a véleményalkotásban, így hamar kialakultak a  nagy iskolák.

1.) Kultúrharcosok

Ők az egész Szabihíd-projektet, vagyis azt, hogy a Valyo (Város és Folyó) csoport néhány nyári hétvégre megszerezte a hidat, hogy azt erre az időre gyalogoshíddá alakítsák, rajta mindenféle programokkal, eleve ellenségesen fogadták. Pusztán amiatt, mert - eszerint a frakció szerint - egy hidat az autóforgalom elől lezárva átadni azoknak a városlakóknak, akik szívesen üldögélnek, dumálnak, iszogatnak és nézelődnek a Duna fölött, már önmagában is gyűlöletes komcsi/balos/hippi/tömeggyilkos/biciklista/ellenzéki/nemzetellenes tempó.

Ez a frakció  - nem reprezentatív felmérésem szerint - hála istennek messze a legkisebb volt az összes közül, cserébe ők írták a legszórakoztatóbb kommenteket. Olyanokat, hogy

"Bp voros varos mar Horthy koraban igenytelen Kun Bela imado liberal bolsevista tomeg volt...azota csak romlott a szinvonal. Romanok akadaly nelkul rabolta Bp hazait vegig na ennyi jutotz eszembe eme igenyzelen tomegrol. Ezek nem valtoznak."

De talán még jobb volt az az elképzelés, hogy ahogyan a Föld igazából nem gömbölyű, hanem lapos, úgy a Szabadság-híd sem egy két partot összekötő egyenes építmény, hanem U alakú, így csak pestiek használják:

"Voros Pest nem valtozott 1919 tanacskoztarsassag ota ugyan olyan igenytelen lumpen prolik maradtak. ...Ezek a kepek tokeletesen abrazolja...tisztelet Budanak es egyes polgari embereknek akik kenytelen egyutt elni Bel Pesti liberal bolsevista tomegekkel. Budai ember igenyesebb..hogy is mondjam polgari reteg ...ott nem divik prolisag"

Ez a frakció egyszerre hibáztatta a szervezőket és a közönséget. A kultúrharcosokat szerintem 98 százalékban az tüzelte fel, hogy a hídon jógáztak is, a jóga ugyanis a csecsemőevésnél is jobban felháborítja ezeket az embereket. 

2.) A Facebookos Helyszínelők

"Bárhogy is nagyítom a képet, egyetlen szemetest / kukát nem látok."

A morálisan felháborodó netezők egyik legklasszikusabb csoportja azoké, akik fognak egy eseményről készült olyan képet, amin a vizsgált téma garantáltan nem látszik rendesen, majd annak tüzetes vizsgálata és nagyítgatása után megfellebbezhetetlen ítéletet hoznak. Fotelnyomozóink ebben az esetben azt állapították meg, hogy a hídon nem volt egyetlen kuka sem. Ez az elég népes frakció ezért logikus módon a szervezőket hibáztatta a mocsokért.

3.) A Tökéletes Szülők

Szinte bármi a téma, a magyar kommentelők 40-70 százalékából kijön a Tökéletes Szülő/Pedagógus. Bár az ő gyekekük lenne mindenki, nem ez menne ebben az országban! Ők most is elképesztő dörgedelmeket eresztettek el a mai neveletlen városlakókról/fiatalokról. Az kissé elgondolkodtató volt, hogy egy országba, ahol ennyi a Tökéletes Szülő és Messi-szintű Pedagógus, honnan az istenből importálták a neveletlen fiatalokat. Ez a frakció természetesen a közönséget hibáztatta, mármint persze a Nem Tökéletes Szülők után.

4.) A Miért Nem Végezték A Dolgukat A Szemetesek-akciócsoport

Nem kevés netező szerint minden világvárosban vannak tömegrendezvények, amik után - ellentéteben Budapesttel - képesek összeszedni a szemetet. Bezzeg nálunk! Ez a csoport tehát az FKF Zrt.-t hibáztatta.

5.) Az Összeomlók

Ők azok, akik már nem is okoltak senkit, csak kikészültek, megsemmisültek, meg sem lepődtek és már nem is legyintettek. Ők pár szomorú szóval eltemették a szeméttel eldugított Dunát, a mocsokba belefulladt várost és az azt megtöltő, a Tömegsír felé táncoló embertömeget.

6.) A Bezzeg Ozorá-zók

Az ismert hippifesztiválon bezzeg össze tudtuk szedni a szemetet - vágták a nem ozorás hippik képébe ennek a furcsa frakcióharcnak a résztvevői.

7.) A Miért Nem Figyelmeztették A Szervezők Az Embereket, Hogy Mindenki Vigye Haza A Saját Szemetét?-ezők

Ők "egyes, leülhet" stílusban oktatták ki arról a Valyót, hogyan kell tömegrendezvényt szervezni.

8.) A Nemzetkarakterológusok és Magyar Önostorozók

Ők ebben az eseményben is a tipikus nemzeti viselkedésmódok összecsapását látták. Igen sokan hozták fel példának, hogy bezzeg a japán fociszurkolók összeszedték a szemetüket a foci világbajnokságon. És még többen ostorozták a tipikusan magyar szemetelős tempót vs. a tiszta nyugat-euópaiak. Egy olyan eseményről szólva, amin egészen nyilvánvalóan teljesen vegyes nemzetközi közönség vett részt.

A nyolc főbb véleményfrakció képviselői két dologban azért megegyeztek: 

  1. a tényektől akkor sem hagyták zavartatni magukat, amikor olyanok szálltak vitába velük, akik jelen voltak a hídon vasárnap este, így legalább a valóság egy részével tisztában voltak.
  2. nagyjából mindannyian alapnak vették, hogy szegény nemhippi városlakókat a fenti fotón látható látvány fogadta másnap reggel munkába menet.

Az ügyben megkerestem a Valyót. A valóság mindehhez képest ezek után a következőképpen fest:

  • Nem igaz, hogy a hídon ne lettek volna kukák. A kérdéses estén 40-50 közötti számú szemetest raktak ki: 12-12 szelektív kukát a két hídfőhöz, nagyjából 20 szemetest pedig egyenlő távolságokban elhelyezve végig a hídon. Az a fotelhelyszínelők pechje, hogy a legnépszerűbb megosztott fotón ezek közül csak egy látszott, az is alig.
  • Az FKF végig ürítette a kukákat és minden nap letakarította a hidat. A népszerű fotó azért volt eléggé félrevezető, mert egy olyan kora hajnali pillanatban készült, amikor még éppen nem kezdődött meg a takarítás. Utána nem sokkal az összes szemetet összeszedték a szakemberek.
  • Emiatt nem volt olyan, hogy a munkába induló városlakók szeméthegyekbe ütköztek volna.
  • A szervezők annyira figyelmeztettek mindenkit, hogy a Szabihíd-sorozat kezdete óta ott szerepel az oldalukon a figyelmeztetés, miszerint " Ne hagyj szemetet a hídon vagy a Dunában."

A szervezők egyébként nem akarták eltolni a felelősség rájuk eső részét. A VALYO-s Péter Benjamin a 444-nek azt mondta:

"Hibás nincs nagyon az ügyben, természetesen a Szabihíd Projekt a mi nevünkön fut, így mi vagyunk a felelősek a hídon történtekért. Aznap volt egy event, ami nem a mi szervezésünkben valósult meg, nem mi koordináltuk és meg sem kérdeztek minket. Ettől függetlenül a mi felelősségünk, hogy beengedtük őket és a helyszínen nem figyelmeztettük őket a szemétszedésre. Ha mindenképp okolni kell valakit az maga a szemetelő és mi, mint koordinátorok."

(A dolog megértéséhez érdemes tudni, hogy nem maga a VALYO szervezi a hídon történő összes megmozdulást, ők inkább a keretet biztosítják, hogy utána bárki bejelentkezhessen egyedi programokkal.)

Péter szerint a szemetelés nem volt jellemző az egész hídfoglalásra:

"Az első 3 héten semmilyen probléma nem volt a szemétmennyiséggel, a hídon napközben is történt takarítás, illetve minden hajnalban."

De azt ő sem tagadta, hogy ez a vasárnapi buli rosszabbul is elsülhetett volna:

"A szerencsének köszönhető, hogy azon a hajnalon nem volt nagy szél, tehát mindenki megnyugtatására szóljon, hogy ez a szemétmennyiség nem a Dunában landolt, hanem az FKF kukáiban."

Nagyjából ez volt a csípőből kommentelésnél mindig unalmasabb valóság. Vagyis a Szabadság-híd teleszemetelése tényleg megtörtént, az eset nem is tanulságok nélküli, de igazából nem történt semmi olyan, ami ekkora morális pánikolásra adna okot.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.