Trump támogatói között elkezdett terjedni, hogy az elnök az Egyesült Államokat irányító sátánista pedofilok ellen harcol

külföld
2018 augusztus 07., 12:59
comments 207

- Ez talán a vihar előtti csend.
- Milyen vihar, elnök úr?
- Majd meglátják.

Mint úgy általában, csak a Jóisten tudhatja, hogy Donald Trump mire gondolhatott 2017. október 6-án, amikor egy fehér házi fotózáson kibugyogtak a száján a szavak.

link Forrás

Az internet pöcegödrében, a felhasználóknak teljes anonimitást biztosító, így az internet legszélsőségesebb, legantiszociálisabb, leglegebb idiótáinak gyűjtőhelyévé vált 4chanen mindenesetre sikerült szelet vetnie. 0któber 28-án, bő három héttel Trump, használjunk nagy szavakat, titokzatos megszólalása után itt kezdett "Vihar Előtti Csend" címen posztokat közzétenni valaki (vagy valakik, a 4chan sajátosságai miatt ezt nehéz kideríteni). A posztoló(k) annyit árult el magáról, hogy Q szintű hozzáférése van államtitkokhoz. Ez a legmagasabb szintű hozzáférés kódja az amerikai atomarzenált is felügyelő energetikai minisztériumnál. Így ragadt rajta a Q, illetve a QAnon (Q szintű Névtelen) név.

Q, aki magát hazafiként jellemezte, azt állította, hogy Trump megbízásából szivárogtat apró részleteket, "morzsákat", ahogy ő hívta, a dolgok valós állásáról. A morzsákból olvasóinak - a 4chan válogatott őrültekből, nácikból és trollokból álló közösségének - kéne összerakniuk, majd terjeszteniük a nagy egészt. Rajongói ezért is hívják magukat olykor péknek.

Trump és az ellene nyomozó Mueller valójában együtt harcolnak a sátánista pedofilok ellen!

A morzsákból idővel valóban összeállt - jó, ez erős túlzás - a világtörténelem talán legidiótább összeesküvés-elmélete, ami mellett még a fullkretén Pizzagate is elbújhat. Nem lesz könnyű, de megpróbálom összefoglalni:

A világot, azon belül is elsősorban az Egyesült Államokat sátánista pedofilok titkos társasága uralja. Ronald Reagan óta minden elnök, a két Bush, Clinton és Obama is tagja ennek a társaságnak, amely, ha jól értem, valójában csak azért kaparintotta meg a világ legerősebb országában a hatalmat, hogy békében folytathassa a gyermekkereskedelmet és -erőszakolást, alkalomadtán a gyerekek megevését. Vagy hogy kirobbantsák a harmadik világháborút, ebben van némi vita.

A sátánista pedofil összeesküvők behálózták a teljes amerikai államigazgatást, külügyi apparátust és az ábécé-ügynökségeket (FBI, CIA, NSA, DEA, STB.), de oktondi módon valamiért az amerikai haderőt nem. Így történhetett meg, hogy a katonai vezetés megkereste Trumpot, akiről köztudott, hogy nem sátánista pedofil, hogy nyerje már meg az elnökválasztást, ne kelljen katonai puccsot végrehajtaniuk, mert annak rossz az optikája, a közvélemény nehezen emésztené meg. Tervük 2016-ban sikerrel járt, sőt, még arra is volt eszük, hogy Trump közben eljátssza, hogy összejátszik az oroszokkal. Ez azért volt fontos, mert a mit sem sejtő összeesküvők - a deep state - maguk indították el Robert Mueller III. különleges ügyész nyomozását.

Amiben az a nagy trükk, hogy bár látszólag Mueller Trump után nyomoz, valójában együttműködik az elnökkel:

a vizsgálata valódi tárgya Barack Obama és Hillary Clinton,

akiket vagy záros határidőn belül letartóztatnak, vagy már rég nyomkövetőt raktak a bokájukra, és csak órák kérdése, hogy elhurcolják őket Guantanamóra. Az elméletnek még vannak leágazásai - Angela Merkel Adolf Hitler unokája, a Las Vegas-i mészárlást a Clintonok szervezték, és a célja Mohammad Bin Salman szaúdi trónörökös kinyírása volt, ilyesmik -, de nagyjából ez a lényege. Elég nagy baromság, de az interneten, pláne a 4chanen elfér az ilyesmi. Illetve talán mégsem, a Q hívők idővel átköltöztek a 8chanre, ami azoknak a gyűjtőhelye, akik még a 4chanhez is túl hülyék.

Feljött a szenny az internet pöcegödréből

Addig nem is lett volna baj, amíg az internet pöcegödrében marad. De, ahogy annak idején a Pizzagate, úgy idővel ez az őrület - A Vihar, ahogy ők hívják - is kilépett a valóságba. Áprilisban a fagyos idő ellenére QAnon kétszáz híve vonult fel a fővárosban. Júniusban előbb veterán katonák egy csoportja kezdett megfigyelni egy arizonai hajléktalantelepet, ami szerintük gyerekkereskedelmi központ volt - nem volt az -, majd egy Matthew P. Wright nevű férfi barikádozta el magát a Hoover-gáton. Ez utóbbi incidens előzménye az igazságügyi minisztérium belső ellenőrzési részlege, az OIG jelentése volt, amitől QAnon hívei QAnon morzsái alapján azt remélték, hogy leleplezi az FBI-on belüli sötét, Trump-ellenes összeesküvést. De nem leplezte le, amit QAnon azzal magyarázott, hogy a nyilvánosságra hozott jelentés csak megtévesztés, létezik egy igazi, titkos jelentés, ami aztán tényleg leleplezi az összeesküvőket. Wright ennek a (nem létező) titkos jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát követelte, végül áldozatok nélkül.

Ennél egy kicsit veszélyesebb pillanat volt, amikor Q előbb a Donald Trumppal perben álló pornósztár, Stormy Daniels ügyvédjének irodájáról, majd egy, az iroda közelében látszólag fegyverrel a kezében ácsorgó fickóról közölt képet. Az ügyvéd, Michael Avenatti nem vette félvállról a fenyegetést, értesítette a hatóságokat, akik keresni is kezdték a fegyveres férfit.

A nagy áttörést végül Trump július 31-i tampai kampányrendezvénye hozta meg. Az országos tévékben élőben közvetített gyűlésen Trump híveinek tucatjai lengettek QAnonra és zavaros elméletére utaló táblákat, idézték a mozgalom jelszavát:

Where we go one, we go all (wwg1wga).

photo_camera Roseanne Barr, akinek épp idén kellett megszüntetni az amúgy sikeres sorozatát súlyosan rasszista megnyilvánulásai miatt, szintén QAnon-hívő.

Hogy ez pontosan mit jelent? Nehéz kérdés, amit én is feltettem magamnak. Más is feltette, de válasz helyett csak agyzsibbasztó őrületet kapott. A hívők egy része John F. Kennedynek tulajdonítja a mondást. Valójában Ridley Scott méltán elfeledett, White Squall című filmjéből van, de ez persze nem ingatta meg a híveket, akik ezt zseniális húzásnak tartják, mert a white squall egy tengeri vihartípus neve, ergo VIHAR!!!! És attól még, hogy nem Kennedy mondta, a néhai elnök - és 1999-ben boldogult, de a QAnon-hívek szerint a halálát valójában csak megjátszó fia, aki talán maga Q - központi figurája maradhatott az összeesküvés-elméletnek, hála egy neki tulajdonított kamuidézetnek. Eszerint Kennedy a halála előtt hét nappal arról beszélt, hogy egy titkos összeesküvés rabszolgává akar tenni minden amerikait. Kennedy ilyet a tudomány állása szerint sose mondott, a neki tulajdonított mondás először egy proto-4chanen, egy usenet-csoportban jelent meg 2004-ben. Úgy tűnik, a szélsőjobboldal világszerte szeret kamuidézetekkel operálni, a magyar például Szolzsenyicin egy nem létező mondatát szereti hajtogatni.

Elnézést, kicsit elvesztünk a részletekben, kanyarodjunk vissza történetünk fő szálához. A tampai gyűlésben a legmeglepőbb a QAnon-hívők korcsoportos összetétele volt. A 4- és a 8chan jellemzően a tízen-huszonéves trollok gyűjtőhelye, a gyűlésen viszont a babyboomer-generáció, a hatvanasak képviselték az őrületet. Ebből pedig egyből két dolog fakadt:

1. Vicc volt az egész!

Hirtelen sokaknak esett le a tantusz, hogy valami gebasz van az elmélettel, amit már olyan neves szélsőjobboldali orgánumok, mint a Daily Caller is kezdtek megkérdőjelezni.

link Forrás

A 4chanen meg már úgy próbálták beállítani az egészet, mint egy remek vicc, amit direkt a boomerek és a normiek megszopatására találták ki. Azt most hagyjuk, hogy boomer-szopatásra a 4chan korlátozottan alkalmas, akkor már jobban jártak volna egy Facebook-oldallal, vagy még inkább köremailekkel. A normiek pedig definíció szerint olyanok, akik nem járnak a chaneken.

Hogy Q, vagy a becenév mögé rejtőző kollektíva valójában LARPer (Live-action Role Player, vagyis egy kifinomult, szerepet játszó troll - eredeti jelentésében: jelmezes szerepjátékos) lehet, mások gyanakvását is felkeltette. Az olasz anarchista kollektíva, amely most éppen Wu Mingnek (Névtelennek). egykor pedig Luther Blissettnek nevezte magát, 1999-ben jelentette meg Q című művét, amely az ezredforduló aktivistái, a seattle-i és genovai G8 csúcstalálkozókon szétvertek körében afféle kötelező olvasmány volt. Ennek egyik főszereplője egy Q nevű pápista ügynök, aki QAnonhoz hasonló töredékekben kommunikál, így szerintük ihletője lehetett QAnon figurájának is. És mert a könyv az Egyesült Államokban nem volt túl sikeres, csak a balos aktivistakörökben forgott, úgy vélik, hogy QAnon egy balos hoax, amivel csak a trumpista őrülteken akartak nevetni.

2. Morális pánik!!4!

link Forrás

Tréfa vagy sem, a QAnon-elmélet átszivárgott az internetről a valóságba. Ez pedig még az olasz anarchistákat is megrémítette. "Fogadjuk el egy pillanatra, hogy a QAnon viccnek indult, hogy beindítsa a szélsőjobbos idiótákat, akiket aztán kiröhöghetünk. Kétségünk se lehet felőle, hogy azóta már valami mássá vált. Bizonyos szempontból még mindig tréfának tűnik, de vajon ki szívat kit?" - mondták a Buzzfeednek, a twitterükön meg már arról írnak, hogy "egyetlen mód van ennek az idiotizmusnak a megállítására, mielőtt még túl késő lenne: ha gigantikus, a jobbosok hiszékenységét ismeretlen, kimondhatatlan okból kihasználó balos-anarchista csínyként ítéljük el. Egy olyan társadalomjavítási kísérletként, amely fasisztákat használt kísérleti egérnek".

Nem ők az egyetlenek, akik szerint az egész túl messzire ment, és már-már megállíthatatlannak látszik. QAnon valóban sebezhetetlennek tűnik, a híveket az sem rendíti meg, hogy Q az elmélete hitelesítésére szánt jóslatai közül szinte semmi sem vált be. Állításával ellentétben tavaly novemberben nem vitték el bilincsben John Podesta demokrata kampánygurut - aki már a Pizzagate-elméletben is a főgonosz volt. Hillary Clinton sincs még Guantanamón, ahogy Barack Obama bojáján se látott még senki nyomkövetőt. De ezek, ahogy általában a tények, nem tántorítják el az igazi híveket, ahogy az sem akadályozhatja meg őket az őrület terjesztésben, ha kilövik alóluk a fórumaikat. A Pizzagate fórumait lelőtték, lám, mégis továbbélhet egy még annál is idiótább elmélet részelemeként. Azt pedig már rég tudjuk, hogy az összeesküvés-elméletek hívei az érvek hatására nemhogy meggondolnák magukat, hanem a támadásokat is igazolásként értékelik.

Ebből kéne valahogy visszajönni. Aki pedig addig is mélyebben elmerülne a sztoriban, annak ajánlanám

Paris Martineau remek összefoglalóját a kezdetekről;

Will Sommer minden részletre kitérő magyarázócikkét;

Jane Coaston nem kevésbé részletes összefoglalóját;

Avi Selk és Abby Ohlheiser elemzését arról, hogy hogyan nőtt ekkorára ez az őrület;

Philip Bump elemzését arról, hogy hogyan is fakad ez az egész a trumpizmusból;

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.