Vámmentességet adna az afrikai áruknak a német fejlesztési miniszter, hogy kevesebb bevándorló jöjjön Európába

külföld
2018 augusztus 08., 08:01
comments 192

Biztos vagyok benne, hogy Afrika fiataljai nem akarnak és nem fognak lemondani a menekülés lehetőségéről, és a hazájukban maradni, amíg ott nincs munkájuk és jövőképük” - mondta a Weltnek adott interjújában a Gerd Müller német fejlesztési miniszter. A CSU-s politikus támogatná, hogy az Európai Unió nyissa meg a kapuját az afrikai termékek előtt. Müller szerint ez erősítené az ottani gazdaságokat, közben az Európa felé tartó migráció pedig lassulna.

A miniszter főleg a mezőgazdasági termékeknek biztosítana vám- és kvótamentességet, mert szerinte ezzel több millió fiatalnak lehetne munkahelyet teremteni. 

Azt pedig aggasztónak tartja, hogy az Afrika felől érkező import tavaly 40 százalékkal csökkent az EU-ban, miközben az export növekedett.

Ugyanakkor Müller szerint nem kellene teljesen bezárkózni, inkább azt javasolja, hogy az uniós tagállamok egy EU-Afrika-egyezménnyel teremtsék meg a legális lehetőségét annak, hogy az afrikai munkások Európában dolgozhassanak. Így legalább nem az embercsempészekkel kellene bejutniuk. 

Cserébe azt követelné az afrikai államoktól, hogy haladék nélkül fogadják vissza azokat az állampolgáraikat, akiknek Európában elutasították a menedékkérelmét.

A miniszter szerint a német jóval gazdaságnak is aktívabbnak kellene lennie Afrikában, mivel jelenleg a 3,5 millió német vállalkozás közül csak ezer aktív Afrikában. Hozzátette, hogy mindeközben az 54 afrikai ország közül 42-ben magasabb volt a gazdasági növekedés, mint Németországban. Úgy látja, hogy a következő 10 évben többen fognak építeni Afrikában, mint Európában az elmúlt 100 év alatt. Ehhez pedig rengeteg energia kell. Szerinte a németeknek a megújuló technológiákkal egy zöld kontinenssé kellene tenni.

Müller szerint az EU-nak a mostaninál többet kellene költenie Afrika fejlesztésére, az Európai Bizottságban pedig egy külön Afrika-ügyi biztost is kinevezne. (via Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.