Vámmentességet adna az afrikai áruknak a német fejlesztési miniszter, hogy kevesebb bevándorló jöjjön Európába

Biztos vagyok benne, hogy Afrika fiataljai nem akarnak és nem fognak lemondani a menekülés lehetőségéről, és a hazájukban maradni, amíg ott nincs munkájuk és jövőképük” - mondta a Weltnek adott interjújában a Gerd Müller német fejlesztési miniszter. A CSU-s politikus támogatná, hogy az Európai Unió nyissa meg a kapuját az afrikai termékek előtt. Müller szerint ez erősítené az ottani gazdaságokat, közben az Európa felé tartó migráció pedig lassulna.

A miniszter főleg a mezőgazdasági termékeknek biztosítana vám- és kvótamentességet, mert szerinte ezzel több millió fiatalnak lehetne munkahelyet teremteni. 

Azt pedig aggasztónak tartja, hogy az Afrika felől érkező import tavaly 40 százalékkal csökkent az EU-ban, miközben az export növekedett.

Ugyanakkor Müller szerint nem kellene teljesen bezárkózni, inkább azt javasolja, hogy az uniós tagállamok egy EU-Afrika-egyezménnyel teremtsék meg a legális lehetőségét annak, hogy az afrikai munkások Európában dolgozhassanak. Így legalább nem az embercsempészekkel kellene bejutniuk. 

Cserébe azt követelné az afrikai államoktól, hogy haladék nélkül fogadják vissza azokat az állampolgáraikat, akiknek Európában elutasították a menedékkérelmét.

A miniszter szerint a német jóval gazdaságnak is aktívabbnak kellene lennie Afrikában, mivel jelenleg a 3,5 millió német vállalkozás közül csak ezer aktív Afrikában. Hozzátette, hogy mindeközben az 54 afrikai ország közül 42-ben magasabb volt a gazdasági növekedés, mint Németországban. Úgy látja, hogy a következő 10 évben többen fognak építeni Afrikában, mint Európában az elmúlt 100 év alatt. Ehhez pedig rengeteg energia kell. Szerinte a németeknek a megújuló technológiákkal egy zöld kontinenssé kellene tenni.

Müller szerint az EU-nak a mostaninál többet kellene költenie Afrika fejlesztésére, az Európai Bizottságban pedig egy külön Afrika-ügyi biztost is kinevezne. (via Süddeutsche Zeitung)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.