A Tokiói Orvosi Egyetem elnézést kért, amiért manipulálta a női jelentkezők felvételi pontjait, hogy több férfit vehessenek fel

Az egyik legnevesebb japán felsőoktatási intézmény, a Tokiói Orvosi Egyetem vezetősége elnézést kért, amiért „elárulták az emberek bizalmát”. Tették ezt azzal, hogy a felvételizők pontszámait 2006 óta utólag módosították elsősorban annak érdekében, hogy

kevesebb női jelentkezőt kelljen felvenniük.

Ezen kívül beismerték azt is, hogy 18 felvételiző pontszámaihoz hozzáadtak, mert ők vagy a családjuk nagy összegeket adományozott az intézménynek. És olyan férfi felvételizők pontjaiból is levontak, akik korábban már legalább háromszor jelentkeztek sikertelenül az intézménybe.

Az egyetem vezetői a bocsánatkérő sajtótájékoztatónFotó: Shuhei Yokoyama/The Yomiuri Shimbun

Az egyetem vezetősége ígéretet tett arra, hogy idén már teljesen fair lesz a felvételi.

A botrányt az egyetem gyakorlatáról először író legnagyobb japán napilap, a Jomiuri Simbun robbantotta ki. A cikkek országszerte heves felháborodást váltottak ki.

A lap által idézett források szerint az egyetem vezetősége azért nem akart nőket felvenni, mert úgy gondolták, hogy ők úgyis elhagyják majd az orvosi pályát, hogy szüljenek és gyereket neveljenek.

A lap szerint 2010-től már egészen biztosan az egyetem vezetésének tudtával működött ez a rendszer, de más jelek szerint már 2006-ban is manipulálták a pontszámokat. 2010 előtt a női hallgatók aránya 40 százalék körül volt, ehhez képest idén már csak 30 nő került be a 141 férfi mellé. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.