Órákon át hallgatja ki a rendőrség azokat, akik aláírták az Együtt ajánlóívét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A BRFK a Gyorskocsi utcai épületébe idézi be az Együtt 500 támogatóját, akiknek néha több órán át húzódó kihallgatáson kell beszámolniuk arról, hogy a tavasszal valóban adtak-e ajánlást a XII. kerületi jelöltnek - írja a 24.hu.

Március közepén a DK-s Bauer Tamás megbízottjaként a körzet választási bizottságába került Nádasi Tibor tett feljelentést, mert rájött, hogy az Együtt ívein szerepel a neve - sőt egy halott ismerőse neve is -, pedig ő nem írt alá nekik. A rendőrök ezután eljárást indítottak Bényi Hajnal XII. kerületi együttes jelölt ajánlási listái ügyében, és lefoglalták a dokumentációt. A sors fintora, vagy minek is nevezzük ezt, hogy bár Bényit a helyi választási bizottság hivatalosan is jelöltté nyilvánította, de aztán az együttes jelöltek többségéhez hasonlóan visszalépett az esélyesebb jelölt, ez esetben pont Bauer Tamás javára.

Az Együtt a választási kudarc után meg is szűnt. Juhász Péter azt mondta a 24-nek, hogy a pártvezetés volt tagjai nem kaptak idézést az ügyben, de nap mint nap jönnek hozzá is a hírek a „szokatlanul akkurátus” tanúkihallgatásokról. A rendőrség egyelőre nem válaszolt a kérdésekre.

Az Átlátszó júniusban arról írt, hogy 280 feljelentés alapján 111 nyomozás indult az országban hamisított választási ajánlások miatt. Talán megkockáztatható, hogy nem mindegyik ennyire alapos.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.