A klímaváltozás miatt Peru 40 év alatt elveszítette a gleccserei felét

környezetvédelem
2018 augusztus 10., 08:51
comments 85

Elveszítette gleccserei felét Peru az elmúlt 40 évben az „agresszív” klímaváltozás miatt – közölte egy perui klímaszakértő.

A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok hegyvonulat gleccsereit, „a gleccsertömegek eltűnése felgyorsult” – mondta a veszélyről Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet (Inaigem) különbizottságának elnöke. Azt mondta:

„Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most, és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése.”

Soriano a jelenségről egy Limában kezdődött kétnapos regionális konferencián beszélt. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, columbiai és ecuadori szakértők vesznek részt.

A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt a szakember. Azt mondta:

„A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük és hogyan használjuk racionálisan.”

Peru déli része már három közepes méretű gleccserét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett.

A perui gleccserek különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el.

Az olvadó Pastoruri gleccser 5000 méter magasan 2015. szeptember 16-án a Huascarán Nemzeti Parkban.
photo_camera Az olvadó Pastoruri gleccser 5000 méter magasan 2015. szeptember 16-án a Huascarán Nemzeti Parkban. Fotó: Cris Bouroncle/AFP

A klímaváltozás egyre aggasztóbb jeleiről itt írtunk, arról pedig, hogy 1979 és 1989 miért nem léptek fel ellene, amikor pedig még lehetett volna, itt lehet olvasni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.