Erdogan arra kéri a törököket, hogy vegyenek lírát, mert nagy a baj

Fotó: MURAT KAYNAK/Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra kérte a törököket, hogy váltsák lírára arany- és devizamegtakarításaikat, hogy megállítsák a líra árfolyamvesztését

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban viszont már 20 százalék napi veszteségnél is járt. A heti veszteség 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is sokat gyengült - Erdogan akkor azt mondta, ez „az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akció” eredménye. Már akkor is felszólította a törököket, hogy vegyenek lírát devizatartalékukból.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. 

A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.