Erdogan arra kéri a törököket, hogy vegyenek lírát, mert nagy a baj

Fotó: MURAT KAYNAK/Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra kérte a törököket, hogy váltsák lírára arany- és devizamegtakarításaikat, hogy megállítsák a líra árfolyamvesztését

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban viszont már 20 százalék napi veszteségnél is járt. A heti veszteség 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is sokat gyengült - Erdogan akkor azt mondta, ez „az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akció” eredménye. Már akkor is felszólította a törököket, hogy vegyenek lírát devizatartalékukból.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. 

A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.