Erdogan arra kéri a törököket, hogy vegyenek lírát, mert nagy a baj

külföld
2018 augusztus 10., 13:18
comments 387
photo_camera Fotó: MURAT KAYNAK/Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra kérte a törököket, hogy váltsák lírára arany- és devizamegtakarításaikat, hogy megállítsák a líra árfolyamvesztését

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban viszont már 20 százalék napi veszteségnél is járt. A heti veszteség 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is sokat gyengült - Erdogan akkor azt mondta, ez „az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akció” eredménye. Már akkor is felszólította a törököket, hogy vegyenek lírát devizatartalékukból.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. 

link Forrás

A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.