Úgy rajzanak az Atlanti-óceánon az orosz és kínai hadihajók, hogy az amerikaiak felélesztették a 2. flottát

külföld
2018 augusztus 10., 11:22
comments 293

A hidegháború vége óta nem látott mennyiségben hemzsegnek az orosz tengeralattjárók és a kínai hadihajók az Atlanti-óceán északi vizein. John Richardson tengernagy, a tengerészeti műveletek parancsnoka szerint a kínai haditengerészet már az amerikaival vetekszik ezeken a vizeken, "még öt évvel ezelőtt se tapasztaltunk semmi ehhez foghatót".

A legnagyobb kihívást azonban nem a kínai flotta megjelenése jelenti, hanem az orosz tengeralattjáró flotta fokozott aktivitása. Az amerikai flotta attól tart, hogy ezek a tengeralattjárók lehallgathatják vagy akár el is vághatják a transzatlanti kommunikációs kábeleket. "25 éve nem láttunk ilyen aktivitást" - mondta az Amerika Hangja rádiónak.

A növekvő kínai és orosz aktivitásra válaszul az Egyesült Államok nemrég újra aktiválta a 2. flottát, amit 2012-ben deaktiváltak. A flottát már július 1-én reaktiválták, de a hivatalos ceremónia csak augusztus 24-én lesz a virginiai Norfolkban, a flotta bázisán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.