Új-Zéland is betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat

külföld
2018 augusztus 10., 08:01
comments 87

Új-Zéland is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amik betiltják az egyszer használatos műanyag zacskókat – jelentette be az új-zélandi kormány.

„Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket”

– mondta Jacinda Ardern miniszterelnök.

Több mint száz joghatóság, köztük például Ausztrália nyolc államából hatban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Kínában már teljes tilalmat rendeltek el, míg máshol illetéket vagy díjat vezettek be.

Ardern azt mondta:

„Új-Zélandon több százmillió egyszer használatos műanyag zacskót használunk – a zacskóhegy számos darabja végül értékes partvidéki és tengeri környezetünket szennyezi és komoly károkat okoz a tengeri élővilágnak, miközben léteznek használható alternatívák a vásárlók és az üzletek számára.”

A kormány 6 hónapos átmeneti időszakot javasolt, utána viszont súlyos büntetést helyezett kilátásba a tilalom megsértőinek.

Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek a fejenkénti arányt tekintve. Becslések szerint jelenleg minden új-zélandi több mint 150 egyszer használatos zacskót használ évente, ami összesen mintegy 750 millió műanyag zacskót jelent.

Szintén becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, és ha ez a trend tovább folytatódik, az óceánokban lévő műanyag súlya 2050-re nagyobb lesz, mint a halak súlya. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.