Bíróság mondta ki, hogy rákkeltő a Monsanto glifozátos gyomirtója

mezőgazdaság
2018 augusztus 11., 03:38
comments 289

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles 289 millió dolláros, azaz kb. 81,8 milliárdos kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának, a 46 éves DeWayne Johnsonnak. Erről hozott döntést pénteken délután egy San Franciscó-i bíróság.

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy,

miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Az áldozat ügyvédei monsantós belső leveleket is bemutattak a tárgyaláson, ezek szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a cégnél tudtak a gyomirtók káros hatásairól.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

Brüsszeli Monsanto-ellenes tüntetés 2017 júliusában
photo_camera Brüsszeli Monsanto-ellenes tüntetés 2017 júliusában Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

A 46 éves,háromgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat. 

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

„Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét”

- nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC televíziónak. 

A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. DeWayne Johnson - aki 2016 óta munkaképtelen - láthatóan gyönge fizikai állapotban tanúskodott.

A Roundup egy francia boltban 2017. november 28-án.
photo_camera Egy francia bolt kínálata Fotó: Denis Thaust/Citizenside

„Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok” - mondta a tárgyalóteremben. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet, illetve a kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Az áldozat kiemelte azt is, hogy a Monsanto termékét iskolás gyerekek közelében használta, és olyan növényeket kezelt vele, amiket iskolás gyerekek gondoztak és fogyasztottak el. Éppen ezért a cég felelőssége különösen komoly, hiszen nem tudni, milyen reakciót vált ki a szer a fiatalokból.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) nemzetközi rákkutató központjának (IARC) tanulmánya 2015-ben valószínűleg rákkeltő hatásúnak minősítette ezt a színtelen kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást.
Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

A Monsanto gyomirtója.
photo_camera A Monsanto gyomirtója. Fotó: Mike Mozart/flickr.com

Johnson ügyvédei szerint a Monsanto éveken át minden eszközzel igyekezett elnyomni a kutatásokat, amik a glifozát esetleges rákkeltő hatását vizsgálták, és számukra nem kedvező eredményre jutottak, sőt egyes kutatókat is megpróbált lejáratni a cég.

A mostani per azért is kiemelkedő, mert a bíró engedélyezte, hogy az áldozat képviselői tudományos bizonyítékokat hozzanak fel a Roundup rákkeltő hatására, így a per egyik fő tárgya a glifozát hatásai lettek. Mivel pedig a perben az áldozatnak kedvező ítélet született, elképzelhető, hogy a többi hasonló ügyben is a Monsantót perlő magánszemélyeket hozzák majd ki győztesnek.

Ez hatalmas gyomros lehet a világ egyik legnagyobb cégének számító Monsantónak, a Roundupot ugyanis nemcsak Amerikában, de világszerte rengetegen használják, hiszen majd 40 éve van a piacon.

A Monstanto a per után közleményben erősítette meg, hogy továbbra sem hiszik, hogy a termékük rákkeltő lenne, de DeWayne Johnsont nagyon sajnálják, még ha a férfi rákjához nincs is semmi közük. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.