A dubaji hatóságok szerint nem egy pohár bor, hanem érvénytelen útlevele miatt tartóztatták le a svéd turistát

Több 444 videó?
Szeretném

Kitoloncolták az Egyesült Arab Emírségekből (UAE) Ellie Holman svéd fogorvost, akit július 13-án vettek őrizetbe a dubaji reptéren. Holman azt állította, hogy azért tartóztatták le, mert a vízuma érvényességét kétségbe vonó határőr kérdésére bevallotta, hogy alkoholt fogyasztott, ami az országban tilos.

Az UAE által működtetett hírtelevízió, az al-Arabiya most ettől gyökeresen eltérő beszámolót közölt a történtekről a dubaji államügyész, Eszam Isza al-Humajdan nyilatkozata alapján. Az államügyész szerint szó se volt alkoholfogyasztásról, Holmant - akire az al-Arabiya Hollmanként hivatkozik - azért tartóztatták fel a határon, mert egy június 10-én lejárt útlevéllel próbált július 13-án belépni az országba. A határőr kérésére aztán "előhalászott egy iráni útlevelet", ám abban meg nem volt vízum. "A határőr tájékoztatta, hogy egy új ideiglenes vízummal 96 órára beléphet az országba, de ennek megfelelően át is kell foglalnia a visszaútra szóló repjegyét". Humajdan szerint Holman "dühödten utasította vissza, hogy újabb díjakat kelljen fizetnie, és verbálisan inzultálta a tisztet, akiről fényképeket is készített".

Ez utóbbit amúgy Holman maga is elismerte. Ezzel az a baj, hogy a határ védett övezetnek számít, ahol tilos a fényképezés.

Holman azt is állította, hogy az őrizetben durván bántak velük, bűzló ételt kaptak, a cellapadlón, egy koszos matracon kellett aludniuk. A dubaji kormány tagadja, hogy így történt, szerintük a nő és gyermeke "kevesebb mint 24 órán át volt a reptéri fogdában, ahol gondoskodtak az ellátásáról, különös tekintettel négy éves kislányára".

Humajdan beszámolója szerint a nő ellen ugyan vádat emeltek, de ezt most ejtették, és inkább csak kitoloncolták az országból.