Több mint 100 amerikai napilap tiltakozik Trump sajtóellenes kirohanásai miatt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A legendás Boston Globe felhívására már 100 lap vállalta, hogy szerkesztőségi cikkben állnak ki Donald Trump amerikai elnök sajtóháborújával szemben. 

„Véget kell vetni a szabad sajtó elleni mocskos háborúnak” 

- erről szól majd sok tucat amerikai napilap vezető cikkében augusztus 16-án.

Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A Globe szerkesztőség néhány napja kezdte el felkeresni a legpatinásabb amerikai lapokat, hogy közös fellépésre kérje őket a Trump-adminisztráció „nyilvánosság-ellenes” hozzáállása miatt. 

A bostoni lap szerkesztősége szerint a kormány folyamatos támadása a sajtó ellen veszélyes és káros, dehumanizáló és tiszteletlen az olvasók felé is, amiért az elnök egyre tudatosabban kerüli a találkozási pontokat a szabad sajtó képviselőivel. 

A Globe helyettes lapszerkesztője, Marjorie Pritchard szerint már több mint 100 pozitív visszajelzést kaptak, és támogatja az akciót több újságíró-szervezet, így az American Society of News Editors, és a New England Newspaper and Press Association is. Pritchard szerint elsöprő siker az akció, több jól ismert, patinás lap is csatlakozott, de a többséget a kisebb, helyi szerkesztőségek adják. 

A cikkek különbözőek lesznek, hiszen „mind másként szenvedjük meg a hatalom támadását”, de mind arra reflektálnak majd, hogy Trump az elmúlt hónapokban már az emberek ellenségeként („enemy of the people”) kezdett beszélni (és tweetelni) a sajtóról, és ezt a hangvételt az újságírók nem akarják szó nélkül hagyni. (CNN)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.