Több mint 100 amerikai napilap tiltakozik Trump sajtóellenes kirohanásai miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A legendás Boston Globe felhívására már 100 lap vállalta, hogy szerkesztőségi cikkben állnak ki Donald Trump amerikai elnök sajtóháborújával szemben. 

„Véget kell vetni a szabad sajtó elleni mocskos háborúnak” 

- erről szól majd sok tucat amerikai napilap vezető cikkében augusztus 16-án.

Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A Globe szerkesztőség néhány napja kezdte el felkeresni a legpatinásabb amerikai lapokat, hogy közös fellépésre kérje őket a Trump-adminisztráció „nyilvánosság-ellenes” hozzáállása miatt. 

A bostoni lap szerkesztősége szerint a kormány folyamatos támadása a sajtó ellen veszélyes és káros, dehumanizáló és tiszteletlen az olvasók felé is, amiért az elnök egyre tudatosabban kerüli a találkozási pontokat a szabad sajtó képviselőivel. 

A Globe helyettes lapszerkesztője, Marjorie Pritchard szerint már több mint 100 pozitív visszajelzést kaptak, és támogatja az akciót több újságíró-szervezet, így az American Society of News Editors, és a New England Newspaper and Press Association is. Pritchard szerint elsöprő siker az akció, több jól ismert, patinás lap is csatlakozott, de a többséget a kisebb, helyi szerkesztőségek adják. 

A cikkek különbözőek lesznek, hiszen „mind másként szenvedjük meg a hatalom támadását”, de mind arra reflektálnak majd, hogy Trump az elmúlt hónapokban már az emberek ellenségeként („enemy of the people”) kezdett beszélni (és tweetelni) a sajtóról, és ezt a hangvételt az újságírók nem akarják szó nélkül hagyni. (CNN)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.