Több mint 100 amerikai napilap tiltakozik Trump sajtóellenes kirohanásai miatt

külföld
2018 augusztus 12., 18:43
comments 96

A legendás Boston Globe felhívására már 100 lap vállalta, hogy szerkesztőségi cikkben állnak ki Donald Trump amerikai elnök sajtóháborújával szemben. 

„Véget kell vetni a szabad sajtó elleni mocskos háborúnak” 

- erről szól majd sok tucat amerikai napilap vezető cikkében augusztus 16-án.

photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A Globe szerkesztőség néhány napja kezdte el felkeresni a legpatinásabb amerikai lapokat, hogy közös fellépésre kérje őket a Trump-adminisztráció „nyilvánosság-ellenes” hozzáállása miatt. 

A bostoni lap szerkesztősége szerint a kormány folyamatos támadása a sajtó ellen veszélyes és káros, dehumanizáló és tiszteletlen az olvasók felé is, amiért az elnök egyre tudatosabban kerüli a találkozási pontokat a szabad sajtó képviselőivel. 

A Globe helyettes lapszerkesztője, Marjorie Pritchard szerint már több mint 100 pozitív visszajelzést kaptak, és támogatja az akciót több újságíró-szervezet, így az American Society of News Editors, és a New England Newspaper and Press Association is. Pritchard szerint elsöprő siker az akció, több jól ismert, patinás lap is csatlakozott, de a többséget a kisebb, helyi szerkesztőségek adják. 

A cikkek különbözőek lesznek, hiszen „mind másként szenvedjük meg a hatalom támadását”, de mind arra reflektálnak majd, hogy Trump az elmúlt hónapokban már az emberek ellenségeként („enemy of the people”) kezdett beszélni (és tweetelni) a sajtóról, és ezt a hangvételt az újságírók nem akarják szó nélkül hagyni. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.