Dominikán betiltották a szívószálat és a hungarocellt

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, írja a CNN azután, hogy a karibi szigetország kormánya úgy döntött, hogy

2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

"Dominika a Természet Szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet" - mondta Roosevelt Skerrit miniszterelnök.

A világban az elmúlt években kezdett el terjedni, hogy különadót, termékdíjat vetnek ki, például a nejlonzacskókra. Nagy-Britanniában egy viszonylag friss tanulmány szerint a 2015-ben bevezetett termékdíj hatására jelentősen csökkent a tengerpartokon felhalmozódó nejlonzacskók mennyisége. A világ több országában vezettek be ilyen termékdíjakat, de Dominika most ennél is drasztikusabb megoldást választott.

Azt, hogy pontosan mi mindent tiltanak be 2019. január 1-vel, még nem véglegesítették, de az biztos, hogy a szívószálak, műanyag tányérok, műanyag evőeszközök, polisztirol poharak és ételtárolók köztük lesznek.

A dominikai kormány döntését nagyban befolyásolta, hogy még mindig érezhető az országban a 2017-es Maria hurrikán pusztításának hatása. Márpedig ahhoz nagyban hozzájárult a globális felmelegedés is, amely miatt egyre gyakoribbak és erősebbek a hurrikánok a térségben. A felmelegedéshez pedig nagyban hozzájárul a környezetszennyezés is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.