Dominikán betiltották a szívószálat és a hungarocellt

2018 augusztus 13., hétfő 6:57
228

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, írja a CNN azután, hogy a karibi szigetország kormánya úgy döntött, hogy

2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

"Dominika a Természet Szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet" - mondta Roosevelt Skerrit miniszterelnök.

A világban az elmúlt években kezdett el terjedni, hogy különadót, termékdíjat vetnek ki, például a nejlonzacskókra. Nagy-Britanniában egy viszonylag friss tanulmány szerint a 2015-ben bevezetett termékdíj hatására jelentősen csökkent a tengerpartokon felhalmozódó nejlonzacskók mennyisége. A világ több országában vezettek be ilyen termékdíjakat, de Dominika most ennél is drasztikusabb megoldást választott.

Azt, hogy pontosan mi mindent tiltanak be 2019. január 1-vel, még nem véglegesítették, de az biztos, hogy a szívószálak, műanyag tányérok, műanyag evőeszközök, polisztirol poharak és ételtárolók köztük lesznek.

A dominikai kormány döntését nagyban befolyásolta, hogy még mindig érezhető az országban a 2017-es Maria hurrikán pusztításának hatása. Márpedig ahhoz nagyban hozzájárult a globális felmelegedés is, amely miatt egyre gyakoribbak és erősebbek a hurrikánok a térségben. A felmelegedéshez pedig nagyban hozzájárul a környezetszennyezés is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt