Dominikán betiltották a szívószálat és a hungarocellt

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, írja a CNN azután, hogy a karibi szigetország kormánya úgy döntött, hogy

2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

"Dominika a Természet Szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet" - mondta Roosevelt Skerrit miniszterelnök.

A világban az elmúlt években kezdett el terjedni, hogy különadót, termékdíjat vetnek ki, például a nejlonzacskókra. Nagy-Britanniában egy viszonylag friss tanulmány szerint a 2015-ben bevezetett termékdíj hatására jelentősen csökkent a tengerpartokon felhalmozódó nejlonzacskók mennyisége. A világ több országában vezettek be ilyen termékdíjakat, de Dominika most ennél is drasztikusabb megoldást választott.

Azt, hogy pontosan mi mindent tiltanak be 2019. január 1-vel, még nem véglegesítették, de az biztos, hogy a szívószálak, műanyag tányérok, műanyag evőeszközök, polisztirol poharak és ételtárolók köztük lesznek.

A dominikai kormány döntését nagyban befolyásolta, hogy még mindig érezhető az országban a 2017-es Maria hurrikán pusztításának hatása. Márpedig ahhoz nagyban hozzájárult a globális felmelegedés is, amely miatt egyre gyakoribbak és erősebbek a hurrikánok a térségben. A felmelegedéshez pedig nagyban hozzájárul a környezetszennyezés is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.