ENSZ-biztos: Erőszakhoz vezethetnek Trump sajtóellenes szövegei

külföld
2018 augusztus 13., 06:21
comments 70
photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Donald Trump sajtóellenes szövegei nagyon közel vannak ahhoz, hogy erőszakra való felbujtás legyen belőlük, az újságírók pedig emiatt vagy az öncenzúrát válasszák, vagy támadások áldozatai legyenek.

Ezt Zeid Al Hussein, az ENSZ emberi jogi biztosa mondta a Guardiannek, aki úgy döntött, nem vállal még egy négyéves ciklust, távozik a posztról.

A jordán biztos szerint egyértelmű szakítást jelent a korábbi amerikai vezetések irányvonalával, hogy a Trump-adminisztrációt mennyire nem érdeklik az emberi jogok, az elnök sajtó- és bizonyos kisebbségekkel szembeni retorikája pedig a XX. század legrosszabb időszakait idézi. Ráadásul világszerte tekintik példának ezt autokratikus vezetők: Zeid Al Hussein a kambodzsai vezetőt, Hun Sent említette példaként, aki hasonló nyelvet használt, miközben bezáratott újságokat.

Zeid Al Hussein 2014-ben lett emberi jogi biztos, és azt mondja, kapcsolata az amerikai külüggyel jelentősen csökkent, miután Trump hivatalba lépett 2017 januárban. Idén júniusban a magyar Stop Soros-törvényt nevezte szégyenteljesnek, és azt mondta, szembemegy az európai értékekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.