Mérgező receptjei miatt kellett visszahívni az instaceleb szakácskönyvét

Johnna Holmgren, vagy ahogy a közösségi médiában ismerik, Fox Meets Bear korunk legnépszerűbb foglalkozását űzi:

instacelebritás.

Hírnevét újabban egy szakácskönyvvel próbálta kamatoztatni, amit a Rodale Books adott ki, és hívott vissza most azután, hogy több hozzáértő is komoly aggályokat fogalmazott meg Holmgren nyersvegán receptjeinek összetevőivel kapcsolatban.

A Rodale anyacége, a Crown Publishing honlapján tette közzé közleményét, amely szerint "beszüntetik a kiadvány terjesztését és reklámozását", mert "olvasóik komoly aggályokat fogalmaztak meg a nyers összetevőjű ételek előkészítésével és elkészítésével kapcsolatban".

Egy nagy halom gomba Holmgren instáján. Talán mérgezők, talán nem. Az egy dolog, hogy én nem tudom, de ő sem, pedig ő fogyasztásra is ajánlja ezeket.

"Minden forgalmazót arra biztatunk, hogy küldje vissza a készleteit, a vásárlóknak meg visszatérítjük a vételárat" - írták, hozzátéve, hogy kiadóként általában törekednek arra, hogy kiadványaik "megbízható és átfogó ismereteket adnak a választott témájukban".

Holmgren receptjeiben összetevőként ajánlotta például a bodzabogyót, aminek a főzetét a népi gyógyászatban a görcsös fejfájásra ajánlják. A hangsúly a főzet szón van, nyersen ugyanis a bogyók mérgezők. Ugyanez igaz a kucsmagombára is, amely főzve remekül fogyasztható, nyersen viszont konkrétan mérgező.

Voltak olvasói, akik azt is kétségbe vonták, hogy a nyers rizs ehető köret lenne bármihez - de legalább az nem mérgező, csak borzalmas.

Figyelmeztetés az olvasónak Holmgren oldalán. Lényegében arról szól, hogy olvasói maguknak köszönhetik, ha netán megmérgezik magukat a receptjeivel.

Holmgren a Buzzfeed megkeresésére nem reagált, a honlapján ugyanakkor már a nyitóoldalon olvasható egy figyelmeztetés, amely szerint "bár törekszem rá, hogy száz százalékban pontos legyek, a növények azonosítása teljes mértékben az olvasó felelőssége. Némelyik vadnövény mérgező és komoly egészségügyi problémákat okozhat. Én nem vagyok egészségügyi szakember, orvos vagy táplálkozási szakértő, így arról az olvasónak kell szakértők segítségével meggyőződnie az oldalamon és bármilyen kiadványban említett növények tápértékéről és egészségügyi hatásairól". (Via Buzzfeed)