A kormánynak üzent beszédében a szarajevói filmfesztiválon versenyző Szilágyi Zsófia

2018 augusztus 14., kedd 14:03
51

Szilágyi Zsófia rendezõ az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap címû filmjének forgatásán a fõváros XI. kerületében 2017. március 29-én Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

„A film, amit látni fognak, azért születhetett meg, mert én magam is tanultam feminista kritikát. Ezek a tanulmányok lehetővé tették, hogy egy film témájaként ismerhessek fel valamit. Ezek nélkül a tanulmányok nélkül, biztos, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy lehet ilyesmiről filmet forgatni.”

A Szarajevói Filmfesztiválon versenyző Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének premiervetítése előtt állt ki a magyar kormány által épp betiltani kívánt gender szak és úgy általában a kutatás és oktatás szabadsága mellett. 

A magyar rendezőnő, akinek filmjét Cannes-ban a szakújságírók a legjobb elsőfilmes alkotásnak választottak, a HVG-nek tolmácsolta a vasárnapi bemutató előtt elmondott beszédét. A fesztiválokon szokás, hogy a rendezőt felkérik néhány gondolat erejéig a vetítés előtt, és Szilágyi most úgy látta fontosnak, hogy a kormány oktatáspolitikájáról beszéljen. 

„Vannak olyan területek, amelyekhez nem utazással jutunk el, hanem egy nézőpont megtalálása révén fedezzük fel őket. Csak akkor válnak láthatóvá, ha szert teszünk egy bizonyos nézőpontra. Bizonyos problémák, kérdések, igazságok a szerelemben, politikában, művészetben és tudományban csak a megfelelő szemszögből lesznek láthatóak, vehetőek észre. Különben láthatatlanok maradnak" - mondta még Szilágyi, aki abban bízik, hogy 

„egyszer már létrehozott nézőpontokat, tudományos igazságokat, nem lehet, vagy nem örökre törvényekkel eltörölni. (...) Nők és férfiak különböznek, de ebből nem fakad semmilyen hierarchia. Ajánlom a filmet Önöknek, és azoknak a tanáraimnak, akik a gendertudomány kérdéseivel foglalkoznak, és akiktől az létrehozásához szükséges nézőpontot kaptam."

Szilágyi Zsófia a Pécsi Tudományegyetemen tanult magyar szakon, és olvasott feminista irodalmat, megannyi más irodalomelméleti anyag mellett. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt