A kormánynak üzent beszédében a szarajevói filmfesztiválon versenyző Szilágyi Zsófia

Szilágyi Zsófia rendezõ az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap címû filmjének forgatásán a fõváros XI. kerületében 2017. március 29-énFotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

„A film, amit látni fognak, azért születhetett meg, mert én magam is tanultam feminista kritikát. Ezek a tanulmányok lehetővé tették, hogy egy film témájaként ismerhessek fel valamit. Ezek nélkül a tanulmányok nélkül, biztos, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy lehet ilyesmiről filmet forgatni.”

A Szarajevói Filmfesztiválon versenyző Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének premiervetítése előtt állt ki a magyar kormány által épp betiltani kívánt gender szak és úgy általában a kutatás és oktatás szabadsága mellett. 

A magyar rendezőnő, akinek filmjét Cannes-ban a szakújságírók a legjobb elsőfilmes alkotásnak választottak, a HVG-nek tolmácsolta a vasárnapi bemutató előtt elmondott beszédét. A fesztiválokon szokás, hogy a rendezőt felkérik néhány gondolat erejéig a vetítés előtt, és Szilágyi most úgy látta fontosnak, hogy a kormány oktatáspolitikájáról beszéljen. 

„Vannak olyan területek, amelyekhez nem utazással jutunk el, hanem egy nézőpont megtalálása révén fedezzük fel őket. Csak akkor válnak láthatóvá, ha szert teszünk egy bizonyos nézőpontra. Bizonyos problémák, kérdések, igazságok a szerelemben, politikában, művészetben és tudományban csak a megfelelő szemszögből lesznek láthatóak, vehetőek észre. Különben láthatatlanok maradnak" - mondta még Szilágyi, aki abban bízik, hogy 

„egyszer már létrehozott nézőpontokat, tudományos igazságokat, nem lehet, vagy nem örökre törvényekkel eltörölni. (...) Nők és férfiak különböznek, de ebből nem fakad semmilyen hierarchia. Ajánlom a filmet Önöknek, és azoknak a tanáraimnak, akik a gendertudomány kérdéseivel foglalkoznak, és akiktől az létrehozásához szükséges nézőpontot kaptam."

Szilágyi Zsófia a Pécsi Tudományegyetemen tanult magyar szakon, és olvasott feminista irodalmat, megannyi más irodalomelméleti anyag mellett. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.