Dohányzásügyi miniszterelnöki biztos lett Lázár János

politika
2018 augusztus 14., 13:40

A Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent az a miniszterelnöki utasítás, ami szerint Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezi ki Lázár Jánost. A hirdetmény szerint 

"a miniszterelnöki biztos tevékenysége a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítésére, összehangolására irányul."

A volt Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért a munkájáért külön díjazást nem kap, de egy fős titkárságot viszont igen. Az augusztus 15-én hatályba lépő rendelet szerint Lázár feladata lesz többek közt, hogy

  • "összehangolja a nemdohányzók védelme érdekében végrehajtandó rövid és középtávú kormányzati stratégia
    kidolgozását,"
  • "javaslatot tesz a dohányzókat és a nemdohányzókat egyaránt az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták irányába befolyásoló folyamatokkal kapcsolatos kormányzati álláspontra,"
  • "megalkotja az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepciót."

Emlékezetes: a magyarországi dohánykereskedelem átalakítását sikerült úgy véghezvinni, hogy azzal különösen jól járjon Lázár János barátja, Sánta János. Például mindenféle versenyeztetés nélkül került alacsony koncessziós díjért cserébe a dohány nagykereskedelmi monopólium Sánta Tabán Trafikjának és a vele szövetkező BAT nevű dohánymultihoz húsz évre.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.