Elvakítja a lakókat a Duna Aréna éjszakai neonkék kivilágítása

ÉLET
2018 augusztus 14., 07:51
comments 135

A HVG-riportja szerint a környékbeli lakók nem túl lelkesek, mióta felépült a Népfürdő utcában a Duna Aréna, és nem csak azért, mert a partmenti fák és a budai hegyek helyett újabban egy parkolóházat kénytelenek nézegetni reggeli kávézás közben.

photo_camera Fotó: Jozsef Szaka / Duna Aréna FB

A lap szerint többen panaszkodnak arra, hogy a napnyugtától napkeltéig neonkék LED-fényben szikrázó épület bevilágít hálószobákba, nappalikba, dolgozókba, többen nem nagyon tudnak pihenni miatta, és beszéltek olyan lakóval is, aki a kisgyerek elaltatásával szenved a kék fény miatt. Úgy általában pedig senki nem lelkes attól, hogy nagy melegben redőny mögött aludjon.

A HVG újságírója beszélt az egyik áldozattal, Wéber Dániellel, akit a XIII. kerületi önkormányzat, az Arénát üzemeltető Bp2017 Kft., az ÁNTSZ sem méltatott érdemi válaszra.

A lapnak az önkormányzat azt írta, a jegyzőnél lehet birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, de a bizonyítás a lakókat terheli, azaz nekik kéne megmérniük a fényhatást, ezzel együtt az önkormányzat elutasíthatja a kérelmet, ha nem találja megalapozottnak a panaszt.

link Forrás

A BP2017 szerint ők minden fényhatást hatósági engedély birtokában állítottak be, különben is 300 méterre vannak a lakások az arénától, a visszaverődő fény ilyen messziségben elhanyagolható reflexiót okoz.

Ehhez képest Wéber lakásában Kolláth Zoltán egyetemi tanár megmérte a fényszennyezést, és arra jutott, „véleményezhető, hogy a vizsgált lakásban a Duna Aréna díszvilágítása zavarja a lakókat a nyugodt pihenésben”. Az önkormányzat erre a szakvéleményre egyelőre nem reagált. Arra nincs értelmes magyarázat, minek és főleg világít egész álló éjszaka az aréna.

Az ügynek egyelőre nincs megoldása, a lakók tovább harcolnak. Eddig a legjobb részlet az, hogy most 10 napra tényleg lekapcsolták este 11 után a világítást, mert

„a kérészek párzására végzetes hatással lehet a kék fény, megtéveszti a rovarokat, akik a víz helyett a Duna Aréna környékére petéznek le, a peték pedig így kiszáradnak”.

(HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.