Gulyás szerint magánegyetemen működhet gender szak, de az állam nem ad pénzt ilyen képzésre

A gender szak ügye is előkerült a kormányindón. Gulyás Gergely elmondta, hogy az egész kormány egyetért az EMMI döntésével az ELTE társadalmi nemek szakának megszüntetéséről.  A miniszter szerint már önmagában az alapján meg lehetne szüntetni a szakot, ha megnéznék, hogy hányan jelentkeztek, de mivel „őszinte és harcra kész kormánya van azt országnak”, nem akarnak a számok mögé bújni. Elismerte, hogy elvi gondjaik vannak a képzéssel. 

A kormánynak világos véleménye az, hogy az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak, de a magyar állam közpénzből megvalósuló oktatási tevékenységet ezen túlmenően nem kíván ilyen területen finanszírozni”- mondta Gulyás a gender szakról. 

Nem tartják elfogadhatónak, hogy nem biológiai, hanem társadalmi nemekről beszéljenek. A magyar kormány meggyőződése, hogy mindenki eldöntheti, hogy Isten teremtményeként, vagy pedig a természet törvényei szerint, de férfiak és nők vannak. Ezen túlmenően tudományos kutatásokra van lehetőség, a miniszter szerint a kutatás szabadsága biztosított. Egy alapítványi keretek között működő egyetemen, nem magyar akkreditáció mellett az oktatásra is van lehetőség, de a magyar állam nem ad rá pénzt.

Arra a kérdésre, hogy az ELTE szerint alkotmánysértő lehet, mert sérti az egyetem autonómiáját, Gulyás annyival reagált, hogy majd ezt az Alkotmánybíróság eldönti. Szerinte a rendelettel való megszüntetés nem alkotmánysértő, mert egyébként csak így lehet megszüntetni. 

Majd a miniszter arról beszélt, hogy a felsőoktatás szabadsága nem azt jelenti, hogy nincs kormányzati kontroll az államilag finanszírozott képzések felett. Hozzátette, hogy egyszerre született szakmai és politikai döntés, mert önmagában a résztvevői létszám miatt is meg kellett volna szüntetni a szakot. Gulyás szerint még annak ellenére is rendben volt a döntés, hogy erről az Akkreditációs Bizottsággal nem egyeztettek. 

Arra a kérdésre, hogy a kormány aláírja-e augusztus 31-ig a CEU megmaradásához szükséges megállapodást New York állammal, Gulyás csak annyit mondott, hogy a következő kormányülés  augusztus 29-én lesz, de annak napirendje még nem ismert. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.