Szólt a Magyar Idők kultúrharcosa, hogy ideológiailag nem megfelelő egy művészeti alapítvány, az MNB máris vizsgálatot indít

2018 augusztus 14., kedd 6:02
353

Folytatódik Szakács Árpád népszerű kultúrharc-sorozata a Magyar Időkben, és a 12. részre már kezd beérni a szerző munkája

A legutóbbi epizódban azoknak a művészeknek és alkotóknak ment neki, akik a NER számára ideológiailag helytelenül foglalkoznak a migrációs kérdéssel.

„Amíg a kormány emberfeletti erővel küzd a migránsok távol tartása érdekében, addig a képzőművészek tekintélyes része Soros György kottája alapján azt szeretné elérni, hogy minél több afrikai éljen Magyarországon, lehetőleg minél előbb”

- fogalmazza meg Szakács Árpád, majd egyesével számba veszi azokat, akiket „migránssimogatónak” tart, ráadásul állami támogatást is kapnak.  

Szakács Árpád az Echo TV-ben.

Az egyikük Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója - hozzá tartozik az Art Capital nevű kortársművészeti kiállítóhely. Gulyás pedig Szakács értékelése szerint különösen „migránspárti” rendezvényeket szervez, például A paradicsom újratervezése című művészeti fesztivált. 

„Évek óta ehhez nemcsak a több száz milliós önkormányzati és állami múzeumi támogatás teremt lehetőséget, tavaly a Magyar Nemzeti Bank is átutalt harmincmilliót, és nem hiszik el, de az MNB idén a második negyedévben újabb harmincmilliót juttatott Gulyáséknak. Parádés az anyagi helyzet, így nem volt pénzügyi akadálya a migrációt támogató újabb rendezvénysorozatnak” - írja Szakács.

Matolcsy György jegybankelnök és Schmidt Mária Fotó: botost/444.hu

Az MNB még a cikk megjelenésének napján, hétfőn közleményt adott ki. Ebben közölték, vizsgálatot indítanak az Art Capitallal kötött szerződés miatt.

„A Magyar Nemzeti Bank a mai napon azonnali vizsgálatot indított, hogy az Art Capital Alapítvány a szerződésben meghatározott célra használta-e fel az Magyar Nemzeti Banktól kapott, kulturális célú támogatást.

A Magyar Idők cikkében részletesen taglalt, 2018. júniusi A paradicsom újratervezése című fesztivál megvalósításához az MNB nem adott támogatást. A nem megfelelő célú felhasználás a szerződéstől való azonnali hatályú elállást von maga után.

Az Art Capital Alapítványnak nyújtott idei és tavalyi támogatások kizárólag kulturális célokra kerülhettek felhasználásra, az MNB semmilyen politikai célzatú, illetve migránstámogató kampányt nem támogat.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt