Három és fél éve folyamatosan csökken a terrortámadások száma

Több 444 videó?
Szeretném

Bár a világ bevándorlásellenes, populista és gyakran autoriter vezetői az utóbbi néhány évben szinte csak a terrorizmusról, és az általa jelentett fenyegetésről tudtak beszélni, és - jórészt ezért - a média is tele van az erről szóló hírekkel, valójában

folyamatosan csökken a terrorcselekmények száma.

A Marylandi Egyetem kutatása szerint 2017 volt zsinórban a harmadik olyan év, amikor világszerte csökkent a terrorcselekmények és a terrorcselekmények halálos áldozatainak száma is. 2018 pedig egyelőre olyan kedvező képet mutat, hogy egyelőre úgy tűnik, marad a csökkenő tendencia, és ez lesz zsinórban a negyedik ilyen év.

2017-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 20 százalékkal csökkent a terrortámadások és 24 százalékkal a halálos áldozatok száma.

A kutatás szerint, ha a trendek maradnak, akkor globálisan 2014 volt a legpusztítóbb év, amikor világszerte 17 ezer támadásban 45 ezren haltak meg.

De nem minden régió ugyanolyan szerencsés: Nyugat-Európában például 2017-ben kissé nőtt a terrorcselekmények száma a 2016-os adathoz képest (7 százalékkal), de sokkal kisebb volt a halálos áldozatok száma, egészen pontosan 65 százalékos volt a csökkenés. A Marylandi Egyetem szerint ez valószínűleg az egyre jobb rendőri munkának köszönhető, Theresa May brit miniszterelnök például a napokban azt mondta, a brit hatóságok tavaly március óta 13 iszlamista és 4 szélsőjobboldali terrorcselekményt akadályoztak meg.

Globálisan sokkal jobban látható a csökkenés legfőbb oka: az Iszlám Állam viaszszorulása. Mivel a legtöbb terrortámadás továbbra is minden évben a Közel-Keleten és Afrikában történik, az ezekben a régiókban bekövetkező jelentős csökkenés befolyásolja a globális statisztikákat is. Az Iszlám Állam megroggyanása pedig lényegesen csökkentette a közel-keleti merényletek számát.

2014-ben ezzel szemben az ereje teljében lévő Iszlám Állam és Afrikában a Boko Haram rengeteg sikeres merényletet hajtott végre Irakban, Afganisztánban és Nigériában, abban az évben a terrortámadások halálos áldozatainak 60 százalékáért ez a három ország felelt. És bár 2014-ben a világszerte 45 ezer halálos áldozat valóban hatalmas szám, még mindig kevesebb, mint amennyien csak abban az évben csak az Egyesült Államokban drog túladagolása miatt haltak meg. (Washington Post)