Három és fél éve folyamatosan csökken a terrortámadások száma

külföld
2018 augusztus 15., 17:51
comments 94

Bár a világ bevándorlásellenes, populista és gyakran autoriter vezetői az utóbbi néhány évben szinte csak a terrorizmusról, és az általa jelentett fenyegetésről tudtak beszélni, és - jórészt ezért - a média is tele van az erről szóló hírekkel, valójában

folyamatosan csökken a terrorcselekmények száma.

A Marylandi Egyetem kutatása szerint 2017 volt zsinórban a harmadik olyan év, amikor világszerte csökkent a terrorcselekmények és a terrorcselekmények halálos áldozatainak száma is. 2018 pedig egyelőre olyan kedvező képet mutat, hogy egyelőre úgy tűnik, marad a csökkenő tendencia, és ez lesz zsinórban a negyedik ilyen év.

link Forrás

2017-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 20 százalékkal csökkent a terrortámadások és 24 százalékkal a halálos áldozatok száma.

A kutatás szerint, ha a trendek maradnak, akkor globálisan 2014 volt a legpusztítóbb év, amikor világszerte 17 ezer támadásban 45 ezren haltak meg.

De nem minden régió ugyanolyan szerencsés: Nyugat-Európában például 2017-ben kissé nőtt a terrorcselekmények száma a 2016-os adathoz képest (7 százalékkal), de sokkal kisebb volt a halálos áldozatok száma, egészen pontosan 65 százalékos volt a csökkenés. A Marylandi Egyetem szerint ez valószínűleg az egyre jobb rendőri munkának köszönhető, Theresa May brit miniszterelnök például a napokban azt mondta, a brit hatóságok tavaly március óta 13 iszlamista és 4 szélsőjobboldali terrorcselekményt akadályoztak meg.

Globálisan sokkal jobban látható a csökkenés legfőbb oka: az Iszlám Állam viaszszorulása. Mivel a legtöbb terrortámadás továbbra is minden évben a Közel-Keleten és Afrikában történik, az ezekben a régiókban bekövetkező jelentős csökkenés befolyásolja a globális statisztikákat is. Az Iszlám Állam megroggyanása pedig lényegesen csökkentette a közel-keleti merényletek számát.

2014-ben ezzel szemben az ereje teljében lévő Iszlám Állam és Afrikában a Boko Haram rengeteg sikeres merényletet hajtott végre Irakban, Afganisztánban és Nigériában, abban az évben a terrortámadások halálos áldozatainak 60 százalékáért ez a három ország felelt. És bár 2014-ben a világszerte 45 ezer halálos áldozat valóban hatalmas szám, még mindig kevesebb, mint amennyien csak abban az évben csak az Egyesült Államokban drog túladagolása miatt haltak meg. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.