Itt a bizonyíték, hogy Magyarország szó szerint házmesterország, nem pedig metaforikusan

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Magyarországról szóló legelcsépeltebb közhelyek egyike, hogy házmesterország lennénk. A kifejezés történelmileg onnan ered, hogy a városi - főleg budapesti - bérházak házmestereinek egy része mind a nyilas, mind az azt követő kommunista rendszerben titkosrendőrségi besúgó volt. Olyan besúgó, aki előszeretettel fitogtatta a besúgásból eredő hatalmát - hiszen néha el tudott vitetni embereket - a nála jellemzően gazdagabb és műveltebb lakók felett.

2018 legismertebb - és a jelek szerint pillanatnyilag legbefolyásosabb - feljelentője Szakács Árpád, a Magyar Idők szerzője, civilben a Mészáros Lőrinc-féle, többek közt megyei napilapokat birtokló Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője.  Ő a kevesek által olvasott napilapban olyan kultúrharcos cikksorozatot indított, amiben sorra jelent fel olyan kulturális intézményvezetőket, intézményeket és szerzőket, amik és akik szerinte nem eléggé kormánypártiak. Szakács sorozata alapjában véve vicces, hiszen az irodalmi ügyekben érzhetően erősen tájékozatlan szerző Kossuth-díjas vagy az elmúlt évtizedekben sokszorosan kiadott és elismert szerzőket sorolt fel elnyomott jobboldaliként, 50 körülieket felfedezésre váró fiatalként, és tucatjával nevezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban be nem mutatott szerzőnek olyanokat, akik az elmúlt pár évben megjelentek ott, de a cikkek következményei már egyáltalán nem viccesek.

Az azonban feltétlenül az, hogy a feljelentő Szakács Árpád - minden minősítgetéstől mentesen, csakis a tényeket nézve - nemrég még szuperházmester volt. Amennyiben 2014. és 2016. augusztusa között az ügyvezetője volt a Magyar Társasház Kft.-nek, ami társasházkezeléssel, vagyis közös képviselősködéssel foglalkozik. A cég weboldala 2016. februárjában számolt be a három ügyvezetős felállásról:

A linket köszönjük Miminek.

Szakács - aki egyébként saját elbeszélése szerint korábban a Demszky-féle fővárosnak is volt sajtómunkása - ezután az ügyvezetősködés után került a Mészáros Lőrinc által megvett Mediaworks egyik kulcspozíciójába, ahonnan ő határozhatja meg, milyen központi tartalom jelenhet meg a céghez tartozó különféle megyei lapokban.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.