A Facebook elismerte, hogy nem lépett fel elég határozottan a gyűlöletbeszéd és az álhírek ellen Myanmarban

media
2018 augusztus 16., 10:31
comments 140

Úgy tűnik, hogy lassan a Facebook is elismeri, hogy volt szerepük a muszlim rohingya kisebbség elleni 2017-es erőszakhullám elterjedésében Myanmarban. Már tavasszal megírtuk, milyen hangsúlyosak voltak a közösségi médiában a rohingyákról terjedő álhírek és muszlim-ellenes nacionalista propaganda az országban. A Reuters hírügynökség a napokban hosszas nyomozásuk eredményét tette közzé, amiből többek között az is kiderült, hogy a 2015-ben például összesen kettő darab, a burmai nyelvet beszélő ember figyelte a közösségi oldalon megjelenő tartalmakat a Facebooknál, miközben különböző szervezetek éveken át próbálták őket figyelmeztetni, hogy nagyon nagyon rossz vége lesz a felületükön terjedő rohingya ellenes gyűlöletkeltésnek. A cég ma elismerte, hogy "túl lassan" reagált a helyzetre, állításuk szerint ma már 60 anyanyelvi moderátoruk dolgozik, a számot pedig év végig 100-ra akarják emelni. (Reuters) A magyar Facebook moderálásáról szóló cikkünket itt lehet elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.