A Los Angeles-i magyar főkonzul egy kormánykritikus kommentje miatt próbálta kirúgatni egy helyi civil szerveződés alelnökét

elmebaj
2018 augusztus 17., 12:15

Példás leckét adott az amerikai magyaroknak Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul arról, hogyan működik a kereszténydemokrácia rendszere Magyarországon. Az Index egészen elképesztő sztorijának röviden az a lényege, hogy Széles Tamás, aki valószínűleg azért lett főkonzul, mert jóban van Halász Jánossal és Kósa Lajossal (de az biztos, hogy nem kiváló angolja miatt), megpróbált befenyíteni egy komplett magyar származású közösséget, de azzal nem számolt, hogy ezek az emberek az Egyesült Államokban szocializálódtak, nem a NER-ben, így nem járt sikerrel, amitől borzasztó ideges lett.

link Forrás

Történt ugyanis, hogy a Los Angeles-i magyar ház, a United Magyar House alelnöke a privát Facebook-profiljával kommentelt valami kormánykritikus megjegyzést, mire Széles olyan éktelen haragra gerjedt, hogy felhívta a szervezet elnökét, és arra kérte, váljon meg a Sárvári Álmos nevű férfitól. 

Az elnök, Pereházy Miklós nem Magyarországon él, így ahelyett, hogy azonnal kirúgta volna a férfit, inkább elképedt, hogy miért is kéne valakit a magánvéleménye miatt büntetni. Nem mellesleg a United Magyar House egy civil szervezet, a magyar kormánnyal csak a nemzeti ünnepekre szervezett helyi megemlékezéseken szokott együttműködni. Pontosabban eddig ez így volt, de Széles bosszúja nyomán már le is mondták az idei augusztus 20-ai eseményt, és inkább egy templomban tartják az ünnepséget.

Pereházy kapott egy névtelen levelet is, melyet a „kaliforniai tisztességes magyarok” küldtek neki. Ebben arról próbálták meggyőzni, hogy ha kirúgni nem is tudja Sárvárit, legalább vegye rá, hogy maga mondjon le. A levél szerint ugyanis a helyi magyarok többsége negatív véleménnyel van a helyetteséről. A  „kaliforniai tisztességes magyarok” megemlítették, hogy levelük „nem fenyegetés, csak józan figyelmeztetés”, és hozzátették azt is, 

„már olyan feltevetés is volt, hogy hátha egy titkos intim szexuális kapcsolat van közöttük, elvégre Hollywoodban vagyunk, soha nem lehet tudni.”

Pereházy az Indexnek elmondta, Szélessel addig simán együtt tudtak működni, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény, profiljába annak vezetője, Pereházy Miklós szerint „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. De amikor a főkonzul Sárvári kirúgását követelte, nagyon megdöbbent. Mint mondta,

„Mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük.”

Az elnök még hozzátette:

„1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.”

Érdemes az egész történetet, annak minden pici részletét ide kattintva elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.