Medúzariadót fújtak a német partokon

külföld
2018 augusztus 17., 16:42
comments 116

Pénteken Schleswig-Holstein tartomány hatóságai felszólították a strandolókat, hogy ne menjenek a Balti-tengerbe, mert nagyon sok ott a medúza - írja a DPA alapján az MTI.

Csak csütörtökön 120 fürdőzőt kellett elsősegélyben részesíteni az életmentőknek, és további 600 csípésről érkezett hír.

photo_camera Fotó: BERND WUSTNECK/Picture-Alliance/AFP

A Balti-tenger partjainál sárga hajas medúzák garázdálkodnak. Az oroszlánsörény-medúzaként is ismert csalánozóknál a biológusok ma nem ismernek nagyobb medúzát.

Az életmentőket összefogó  DLRG travemündei szolgálatának igazgatója, Jan Cramer szerint péntekre visszahúzódtak a medúzák, de jobb a békesség, mert a parttól távolabb nagyobb sárga hajas rajok lebeghetnek készenlétben. 

A medúzák karjainak végén lévő csalánsejtek csípései görcsöt, nagy fájdalmat és allergáis reakciókat válthatnak ki. 

A sárga hajas medúzák, és általában a medúzák sokasodását tudósok a globális felmelegedés számlájára írják, mivel a melegedő tengeri környezetben egyre több a plankton, a medúzák pedig imádják a planktonokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.