Tucatjával ölik a piti bűnözőket az indonéz rendőrök

Harmincnál is több halottja van már az augusztus 18-án kezdődő Ázsiai Játékok előtt elrendelt közbiztonsági akciónak az indonéziai Jakartában, jelentette az Amnesty International. Az áldozatok nagy része piti bűnöző, drogdíler.

A rendőrség vezetői júliusban adtak utasítást a kemény fellépésre. Utasításaikat nehéz nem a gyilkosságokra adott parancsként értelmezni, konkrétan utasításba adták a rendőröknek, hogy nyugodtan lőjék agyon azokat a bűnözőket, akik ellenállnak a letartóztatásnak. Ezt a rendőrök tényleg kilövési engedélyként értelmezhették, az utasítás kiadását követő tíz napban 11 embert lőttek agyon.

A rendőrség a kritikáktól sem riadt vissza. Azokra reagálva az országos rendőrfőkapitány, Tito Karniavan július 30-án megerősítette a korábbi utasítást, mondván ha egy bűnöző ellenáll a rendőröknek, azt "lőjjék csak le".

Ugyanő már 2017-ben példaként emlegette Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt, aki lincskampányt indított a drogfüggők ellen. Karniavan akkor azt mondta, hogy "a terepen szerzett tapasztalataink szerint a drogdílerek odébb állnak, ha lövünk rájuk".

Az Amnesty jelentése szerint az idei év első hét hónapjában csak Jakartában 31 embert lőttek agyon a rendőrök, országszerte pedig 77 kisstílű bűnözőt - 64 százalékkal többet, mint 2017-ben. (Via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.