Versenyben az Európai Filmdíjért az elmúlt évek legjobb magyar dokumentumfilmje

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Felkerült az Európai Filmakadémia tizenötös listájára Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmje, és ezáltal versenyben az egyik legrangosabb európai filmdíjért. A hírről az M5 kulturális csatorna péntek esti híradója számolt be. 

Januárban a 444-en is méltattuk a filmet, ami télen első magyar alkotásként kapott helyet a világ egyik legismertebb független filmfesztiválja, a Sundance dokumentum-versenyprogramjában.

A film egy 52 éves nő, Maris életét mutatja be, aki tíz éve él kiszolgáltatott helyzetben, gyakorlatilag modern rabszolgasorban egy magyar családnál. 

Az MTVA támogatásával és német koproducerek közreműködésével készült film egy főiskolai filmprojektből nőtte ki magát egész estés filmmé: Tuza-Ritter Bernadett eredeti feladata az volt, hogy kövesse végig kamerájával egy általa kiválasztott személy napját, és ezt vágja össze egy ötperces filmmé. 

A rendező eleinte a házimunkát végző karakterbe „szeretett bele”, és csak megismerése közben döbbent rá, hogy valójában sokkal felkavaróbb történet húzódik a háttérben, mint amire eredetileg számított. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.