Versenyben az Európai Filmdíjért az elmúlt évek legjobb magyar dokumentumfilmje

Felkerült az Európai Filmakadémia tizenötös listájára Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmje, és ezáltal versenyben az egyik legrangosabb európai filmdíjért. A hírről az M5 kulturális csatorna péntek esti híradója számolt be. 

Januárban a 444-en is méltattuk a filmet, ami télen első magyar alkotásként kapott helyet a világ egyik legismertebb független filmfesztiválja, a Sundance dokumentum-versenyprogramjában.

A film egy 52 éves nő, Maris életét mutatja be, aki tíz éve él kiszolgáltatott helyzetben, gyakorlatilag modern rabszolgasorban egy magyar családnál. 

Az MTVA támogatásával és német koproducerek közreműködésével készült film egy főiskolai filmprojektből nőtte ki magát egész estés filmmé: Tuza-Ritter Bernadett eredeti feladata az volt, hogy kövesse végig kamerájával egy általa kiválasztott személy napját, és ezt vágja össze egy ötperces filmmé. 

A rendező eleinte a házimunkát végző karakterbe „szeretett bele”, és csak megismerése közben döbbent rá, hogy valójában sokkal felkavaróbb történet húzódik a háttérben, mint amire eredetileg számított.