Lehet, hogy képesek leszünk gyorsan és gazdaságosan előállítani széndioxidot megkötő ásványt

TUDOMÁNY
2018 augusztus 18., 06:19
comments 232

„Amit finoman csak globális felmelegedésnek hívunk, az a dinoszauruszok kihalásához hasonló, tömeges kihalási eseményhez vezetett” – írta nemrég Sarkadi Zsolt kollégám forrósodó bolygónkról. Ha még nem olvasták, ajánlom, hogy kattintsanak át rá, itt most egy apróságot emelnék csak ki belőle:

ahhoz, hogy minimálisan esélyünk legyen a végső pusztulás elkerülésére, már rég nem elég korlátozni a széndioxid-kibocsátást.

Bolygónkon már az se segít, ha teljes egészében felszámolnánk minden olyan tevékenységet, amely további széndioxidot juttat a légkörbe. Az egyetlen reményünk, ha a már a légkörben levő széndioxid mennyiségét is csökkenteni tudnánk.

Ebben jelenthet áttörést egy kanadai kutatócsoport felfedezése. A bostoni Goldschmidt konferencián bemutatott eredményeik szerint sikerült kifejleszteniük egy módszert, amivel nagyon gyorsan lehet előállítani magnezitet.

Hogy ez miért jelentős?

A magnezit olyan karbonátásvány, amely képes megkötni a széndioxidot a levegőből. Egy tonna magnezit fél tonna széndioxid megkötésére képes, vagyis ha ipari mennyiségben tudnánk előállítani az ásványt, akkor lenne esély a légköri széndioxid megkötésére.

A magnezit természetes körülmények között a vulkanikus tevékenység mellékterméke, a hőforrásokban nő több száz, vagy inkább több ezer év alatt. Ian Power, a kanadai Trent University professzora és munkatársai viszont most olyan módszert dolgoztak ki, amivel

72 nap alatt sikerült magnezitot növelniük.

A sors fura fintora, hogy mindehhez polisztirénből, vagyis egy olyan műanyagból készült mikrogömböket használtak, amelyből azok a kávéspoharak és ételhordó dobozok is készülnek, melyeket egyre több helyen tiltanak be a világban a globális klímára gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

Power és csapata katalizátorként használta a magnezit növesztéséhez a polisztirén-gömböket, melyek maguk nem sérülnek a folyamat során, így akár újrahasznosíthatók is. „A mikrogömbökkel több nagyságrenddel felgyorsítottuk a magnezitképződést. A folyamat ráadásul szobahőmérsékleten történt, vagyis a magnezittermelés rendkívül energiahatékony is” – mondta Power.

Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy még a kísérleti szakaszban vannak, és már ahhoz is a jelenleginél sokkal nagyobb mennyiségben kéne termelniük magnezitet, hogy megvizsgálhassák, az így előállított ásvány is alkalmas-e a légköri széndioxid megkötésére. (Via Phys.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.