Putyin: Ha nyereséges, fenntartható az ukrajnai gáztranzit az Északi Áramlat 2. mellett is

Tbg
külföld
2018 augusztus 18., 19:30
comments 171

Mi lesz Ukrajna sorsa, ha a németek és az oroszok megépítik az Északi Áramlat 2-t, amivel már könnyedén kikerülhető lesz az ukrajnai gáztranzit? - talán ez volt a legfontosabb kérdés a német kancellár és az orosz elnök szombati németországi találkozója után.

Erről természetesen továbbra is csak találgatni lehet majd. A két vezető - újságírói kérdésekre nem válaszolva - számoltak be a találkozójukon elhangzottakról.

Merkel elmondta, emberi jogi aggályokat és a német-orosz kapcsolatok erősítését próbálta felvetni a találkozón. Főként Szíria és Ukrajna helyzetéről esett még szó: a német kancellár kifejtette, szeretné, ha az őszi iskolakezdésre, a Kelet-Ukrajnában szemben álló felek erőfeszítéseket tennének a tűzszünet betartása érdekében.

Ukrajna pozícióit azonban erősen gyengíti a 2011-ben átadott Északi Áramlat folytatása, az Északi Áramlat 2. nevű gázvezeték kiépítése, amely úgy tud Németországba gázt szállítani, hogy kikerüli Ukrajnát.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2.
photo_camera Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2. Grafika: AFP

Merkel kifejtette, szeretné, ha Ukrajna ennek ellenére megőrizné a gáztranzitban betöltött szerepét. Erre Putyin úgy reagált, hogy ha "üzletileg kifizetődő", akkor továbbra is adnak majd el orosz gázt azon a - szovjet időkben épült - vezetéken keresztül is.

Az EU által a krími expanzió után kivetett orosz szankciók feloldásáról nem esett szó, de a Reuters idézi a német külügyminisztert, aki egy vasárnapi interjúban azt mondta, továbbra is a minszki megállapodás betartása lenne ennek feltétele. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szeptember 14-én utazik Németországba erről tanácskozni Merkellel és német kollégájával.

Szíriával kapcsolatban mindketten hangsúlyozták, hogy a hétéves háborúban szinte teljesen elpusztított országot minél előbb újjá kell építeni. Merkel kiemelte, az Északnyugat-Szíriában található Idlib város és környékén várható humanitárius katasztrófát meg kell akadályozni.

Hangsúlyozta, hogy ebben - továbbá a Libanonban és Jordániában egy-egy millió menekült sorsának alakulásában, és visszatérésükben - a Szíriában katonai akciókat végrehajtó Oroszországban is nagy szerepe van, írja a Time. 

Putyin erre lakonikusan azt válaszolta, szerinte pedig óriási terhet jelentene Európa számára a 3 millió, Törökországban rekedt menekült ellátása. 

A két vezető 2013 óra nem találkozott egymással ilyen kétoldalú találkozón. 2015-ben robbant ki a menekültválság, amikor is Törökországból elindultak a váratlanul szabaddá vált balkáni útvonalon a menekültek.

A találkozó előtt Putyin még elugrott az osztrák külügyminiszter esküvőjére, ahol megtáncoltatta a kormánytag-mennyasszonyt.

Címlapkép: Sergey Guneev/Sputnik

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.