Orosz minisztereknek sem tetszik az ötlet, hogy Putyin tanácsadója magáncégek profitjának államosítását javasolja

külföld
2018 augusztus 19., 04:21
comments 137

Szokatlan konfliktus kezdett el kibontakozni a Kreml, illetve az orosz kormány egyes miniszterei között. Mint a Bell írja, Putyin gazdasági tanácsadója felvetette, hogy orosz óriásvállalatok profitjának egy részét lehetne államosítani, és ebből lehetne fedezni a megnövekedett közkiadásokat.

Mintegy 8 milliárd dollár sorsáról van szó, illetve arról, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd Putyin a negyedik ciklusa során. Az alapötlet Putyin tanácsadójától, Andrej Belouszovtól származik: szerinte mivel az orosz acél- és vegyipari vállalatok a növekő nemzetközi árak, illetve a gyenge rubel miatt nagyon jól jártak 2017-ben, és mivel eleve kevesebb adót kell fizessenek, mint az olajipari vállalatok, helyes lenne, ha a tavalyi adózott profitjuk harmadát beszolgáltatnák a költségvetésbe. 

Andrej Belouszov
photo_camera Andrej Belouszov Fotó: Alexander Vilf/Sputnik

Ebből pedig lehetne fedezni Putyin projektjét, mely révén komoly költségvetési ráfordítással pörgetnék fel az orosz gazdaságot 2024-re. A kiszivárgott hírek szerint Putyinnak tetszett Belouszov tervezete, és nyitottnak mutatkozott az ötletre. 

Mint a lap írja, Belouszov Putyin egyik legkevésbé ismert, de legbefolyásosabb tanácsadója, a kiszivárgott Kreml-hírek szerint Putyin gazdasági kérdésekben ugyan szívesen hallgat liberális, mainstream közgazdászokra is, de Belouszov dolga, hogy ellensúlyt képezzen velük. Többek között ő volt az a gazdasági tanácsadó, aki támogatta a Krím elfoglalását is, és visszatérő mantrája, hogy a pénzt mindig infrastruktúra-fejlesztésekre kell fordítani, nem pedig félretenni a borúsabb napokra. 

A mostani javaslatáról csütörtökön írt az orosz sajtó, és az üzleti, gazdasági élet szereplői egyáltalán nem fogadták lelkesen. Az ötlet a kormány elé is odakerült, ahol általában a Putyin által támogatott ötleteket meglehetősen gyorsan szoktak megtárgyalni, most viszont állítólag valami szokatlan történt: öt miniszter is jelezte, hogy szerintük ez nem egy jó ötlet. A Bell információi szerint ez összefügghet azzal az értesüléssel, hogy bár Putyin támogató volt, de végső döntést még nem hozott a javaslattal kapcsolatban. 

A lap szerint a kormánytagok fő problémája az volt, hogy ha visszamenőleg kezdenek el magáncégektől profitot elvonni, az sokat árthat a gazdaságnak, és egy szovjet típusú gazdaság felé történő elmozdulást jelenthet. Mint írják, hasonló ötlet 2014 előtt fel se merülhetett volna Oroszországban, de a nyugati országokkal kiéleződött konfliktus, illetve a szankciók miatt egyre valószínűbb ötletről van szó. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.