11 és 17 év közötti fiúk hajtottak végre támadássorozatot csecsen rendőrök ellen

Fegyveres támadások sorozatát hajtották végre Csecsenföldön rendőrök ellen feltehetően muszlim szélsőségesek, a támadásokban a rendfenntartó erők egy tagja és öt elkövető, köztük a merényletek szervezője is meghalt – közölte az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK).

Orosz hírügynökségi jelentések szerint legalább négy támadás történt, amiket feltehetően egy központból hangoltak össze. Dzsambulat Umarov csecsen tájékoztatási miniszter a TASZSZ-nak azt mondta: a merénylők kiskorú, 11 és 17 év közötti fiúk voltak.

Groznijban fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrökre, egyiküket megölték, és egy civil nő megsebesült. Ugyanitt ketten egy sikertelen robbantási kísérlet után Mercedesszel áttörtek egy közúti ellenőrző poszton, és rendőröket próbáltak meg elgázolni. A kocsi két utasa nem élte túl az incidenst. A helyszínen három rendőr szenvedett súlyos sérüléseket.

Fotó: AFP

Saliban ketten késsel próbáltak meg betörni a helyi rendőrőrsre, és ott két rendőrt megsebesítettek. A két támadót megölték. Meszker-Jurtban egy támadó öngyilkos robbantást kísérelt meg elkövetni az ottani rendfenntartó erők ellen, de a támadás nem érte el a célját, a terroristán kívül senki sem sérült meg.

Az Interfax úgy tudja, Groznijban a rendőrgázolásokat követő autós üldözéskor likvidálták a támadások kitervelőjét is. Az illető egy, a híradás által meg nem nevezett szélsőséges szervezet tagja volt. Az öt elkövető hétfő reggel ugyanazzal a kocsival indult el Sali városból.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram üzenetküldő szolgáltatóban megjelentetett üzenetében azt állította, hogy a szélsőségesek a Kurban Bajram (íd al-adha) muszlim áldozati ünnepet szándékozták megzavarni, de az összes támadási kísérletét meghiúsították, és Csecsenföldön nyugalom van.

A támadássorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. Erről a szélsőséges weblapokat megfigyelő SITE központ számolt be, a terrorszervezethez köthető Amaq hírügynökségre hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Umarov azt mondta, hogy az ISIS programokat dolgozott ki kamaszok toborzására. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.