11 és 17 év közötti fiúk hajtottak végre támadássorozatot csecsen rendőrök ellen

Fegyveres támadások sorozatát hajtották végre Csecsenföldön rendőrök ellen feltehetően muszlim szélsőségesek, a támadásokban a rendfenntartó erők egy tagja és öt elkövető, köztük a merényletek szervezője is meghalt – közölte az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK).

Orosz hírügynökségi jelentések szerint legalább négy támadás történt, amiket feltehetően egy központból hangoltak össze. Dzsambulat Umarov csecsen tájékoztatási miniszter a TASZSZ-nak azt mondta: a merénylők kiskorú, 11 és 17 év közötti fiúk voltak.

Groznijban fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrökre, egyiküket megölték, és egy civil nő megsebesült. Ugyanitt ketten egy sikertelen robbantási kísérlet után Mercedesszel áttörtek egy közúti ellenőrző poszton, és rendőröket próbáltak meg elgázolni. A kocsi két utasa nem élte túl az incidenst. A helyszínen három rendőr szenvedett súlyos sérüléseket.

Fotó: AFP

Saliban ketten késsel próbáltak meg betörni a helyi rendőrőrsre, és ott két rendőrt megsebesítettek. A két támadót megölték. Meszker-Jurtban egy támadó öngyilkos robbantást kísérelt meg elkövetni az ottani rendfenntartó erők ellen, de a támadás nem érte el a célját, a terroristán kívül senki sem sérült meg.

Az Interfax úgy tudja, Groznijban a rendőrgázolásokat követő autós üldözéskor likvidálták a támadások kitervelőjét is. Az illető egy, a híradás által meg nem nevezett szélsőséges szervezet tagja volt. Az öt elkövető hétfő reggel ugyanazzal a kocsival indult el Sali városból.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram üzenetküldő szolgáltatóban megjelentetett üzenetében azt állította, hogy a szélsőségesek a Kurban Bajram (íd al-adha) muszlim áldozati ünnepet szándékozták megzavarni, de az összes támadási kísérletét meghiúsították, és Csecsenföldön nyugalom van.

A támadássorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. Erről a szélsőséges weblapokat megfigyelő SITE központ számolt be, a terrorszervezethez köthető Amaq hírügynökségre hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Umarov azt mondta, hogy az ISIS programokat dolgozott ki kamaszok toborzására. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.