Sikeres volt a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvosok második műtéte is

tudomány
2018 augusztus 20., 03:48

Augusztus 19-én már a második sikeres műtétet is végrehajtották egy bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok. Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely a fejüknél összenőtt ikrek agyi érszakaszának szétválasztásán dolgozik, ha sikerrel járnának, az áttörés lenne az orvostudományban.

Rabia és Rukia, a fejüknél összenőtt sziámi ikrek, akiknek a szétválasztásán egy magyar orvoscsapat is dolgozik.
photo_camera Rabia és Rukia, a fejüknél összenőtt sziámi ikrek, akiknek a szétválasztásán egy magyar orvoscsapat is dolgozik. Fotó: Munir Uz Zaman/AFP

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint a második műtét is sikeres volt: az orvoscsapat újabb eret zárt el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását.

Az első műtétet még februárban hajtották végre. Akkor választották szét a fő agyi szállítóérhálózatot - az operációt endovaszkuláris módszerrel, vagyis a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel végezték.

A hátralevő beavatkozásokra felkészülve végeztek nagy teljesítményű számítógéppel elemzést és 3d modellezést, így jöttek rá, hogy lehetőség van még egy érlezárásra. Ezt a műtétet hajtották végre vasárnap Bangladesben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.