Sikeres volt a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvosok második műtéte is

Augusztus 19-én már a második sikeres műtétet is végrehajtották egy bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok. Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely a fejüknél összenőtt ikrek agyi érszakaszának szétválasztásán dolgozik, ha sikerrel járnának, az áttörés lenne az orvostudományban.

Rabia és Rukia, a fejüknél összenőtt sziámi ikrek, akiknek a szétválasztásán egy magyar orvoscsapat is dolgozik.Fotó: Munir Uz Zaman/AFP

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint a második műtét is sikeres volt: az orvoscsapat újabb eret zárt el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását.

Az első műtétet még februárban hajtották végre. Akkor választották szét a fő agyi szállítóérhálózatot - az operációt endovaszkuláris módszerrel, vagyis a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel végezték.

A hátralevő beavatkozásokra felkészülve végeztek nagy teljesítményű számítógéppel elemzést és 3d modellezést, így jöttek rá, hogy lehetőség van még egy érlezárásra. Ezt a műtétet hajtották végre vasárnap Bangladesben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.